LA NOVA LEGISLATURA

Podem fixa el referèndum com a "imprescindible" en la seva oferta de govern a Sánchez

Iglesias presenta el seu text per negociar amb el PSOE i també l'enviarà a Ciutadans

jgblanco32799921 madrid 15 02 2016 rueda de prensa de pablo iglesia160215134543

jgblanco32799921 madrid 15 02 2016 rueda de prensa de pablo iglesia160215134543 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Les cartes de Podem per negociar estan sobre la taula. Pablo Iglesias ha enviat el document elaborat pel seu equip a Pedro Sánchez com a base per reprendre el diàleg de cara a un acord de govern. El text, que es fa públic aquest dilluns al migdia en una roda de premsa al Congrés dels Diputats, demana un referèndum per a Catalunya, malgrat que el PSOE sempre ha mostrat la seva negativa a aquesta opció.

"L'actual estat de coses i la seqüència d'esdeveniments que ens han portat́ fins aquí fan imprescindible la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i les seves ciutadanes puguin exercir el dret a decidir sobre el futur polític de Catalunya", diu el text, de 97 pàgines. 

El dossier inclou l'estructura del govern proposada per Podem, que inclou la creació d'un ministeri de la Plurinacionalitat, que podria ser assumit pel líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que aquesta tarda presenta la proposta a Barcelona. 

"El referè́ndum comptarà amb totes les garantieś democràtiqueś, jurí́diques i logí́stiques que permet i empara l'article 92 de la Constitució́ espanyola, a l'assenyalar que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum", amb el consegüent desenvolupament contemplat a la llei orgànica 2/1980, de 18 de gener, sobre regulació de les diferents modalitats de referè́ndum, que permet la seva aplicació́ a províncies o comunitats autònomes específiques. La pregunta d'aquest referè́ndum ha de ser única i clara, i tenir com a objectiu fixar la posició de la ciutadanía catalana sobre el futur polític de Catalunya", assenyala el document, d'un centenar de pàgines.

La proposta inclou el reconeixement constitucional de la plurinacionalitat, la transformació del model territorial de l'Estat amb un nou marc competencial que garanteixi l'ampliació dels poders territorials. 

Un dels punts que reivindica és el blindatge de les competències a les comunitats autònomes, la reforma del Senat com a cambra territorial i la dissolució de les diputacions provincials.

El document inclou una reducció dels alts càrrecs i es compromet a reduir el sou d'alguns d'ells, com el del vicepresident del govern, que es reclama per a Iglesias. 

 A més, també detalla una bateria de mesures econòmiques, de rescat ciutadà i lluita contra la corrupció. Demana una nova llei de partits i un pla nacional contra la corrupció.

ENVIAT A TOTS

Podem presenta el document que ja ha enviat al PSOE, IU i Compromís. Anuncia que també l'enviarà a les formacions a què sol·licitarà suport, com Ciutadans, ERC, Democràcia i Llibertat i el PNB. L'enviament en si no aixeca el veto formal al partit d'Albert Rivera, però a la pràctica desbloqueja el carreró sense sortida. Finalment, serà enviat també al PP, un partit del qual, admeten, no esperen cap col·laboració. 

DIÀLEG COM MÉS AVIAT MILLOR

Notícies relacionades

Els socialistes, a qui Podem ha enviat el text abans de donar-lo a conèixer, ja han mostrat el seu optimisme pel gest i el portaveu parlamentari, Antonio Hernando, ha expressat la seva voluntat d'asseure's a dialogar com més aviat millor, "aquesta mateixa tarda o demà", segons ha assenyalat.

Podem va començar a elaborar el seu propi document veient la passivitat del PSOE i la seva obstinació a seguir negociant amb Ciutadans, malgrat el veto imposat per Iglesias. Després de conèixer el text que els socialistes van presentar dilluns passat per negociar, el partit morat va decidir prendre'l com a base per preparar una contraoferta en una maniobra que li permet començar a negociar 'de facto', encara que formalment l'exclusió d'Albert Rivera continua vigent i Iglesias evita una claudicació en públic.