Reaccions a la mort de Muriel Casals, en directe

El president de la Generalitat ha destacat que "farà realitat el somni de la Muriel"

Les mostres de suport coincideixen a destacar el caràcter conciliador de la diputada

Muriel Casals després d’aprovar-se la llei de consultes al Parlament el 2014.

Muriel Casals després d’aprovar-se la llei de consultes al Parlament el 2014. / JULIO CARBO

8
Es llegeix en minuts

Muriel Casals ha mort aquesta matinada. La diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, de 70 anys, no s'ha pogut recuperar de l'accident que va patir el 30 de gener, quan un ciclista la va atropellarciclista mentre travessava un pas de vianants a Barcelona i li va causar un traumatisme cranioencefàlic amb un hematoma subdural i una fractura de pelvis. Des d'aquell dia estava ingressada a l'uci de l'Hospital Clínic. La web recull al minut les reaccions a la mort d'una de les cares més destacades del sobiranisme civil.

12.45 h.  La CUP ha mostrat el seu condol per la mort de Muriel Casals, a qui ha assegurat que trobarà a faltar, i ha assenyalat que el millor homenatge que se li pot fer és "la victòria". "La seva mort ens ha colpit en un moment d'especial complicitat, quan s'havia situat al capdavant de la comissió parlamentària del procés constituent, des d'on continuava amb el seu compromís amb el moment que viu el nostre poble, al qual va dedicar els intensos anys al capdavant d'Òmnium", assenyala la CUP en una nota de premsa. La CUP, que va facilitar el govern de JxS, ha enviat una mostra d'afecte i condol a la família i amics de Casals. "Perdem una dona compromesa amb la llengua i amb els Països Catalans. Una militant per a una Catalunya lliure i justa. La trobarem a faltar. El millor homenatge, la victòria. ¡A reveure!", conclou la nota. 

12.34 hERC ha lloat en un comunicat la tasca desenvolupada per Casals des de la societat civil "en l'impuls i realització del procés d'independència de Catalunya" i ha recordat que sempre va ser "una persona lluitadora, amb empenta i amb un somriure". "Muriel -sosté ERC- ha sigut un referent de la política en femení del nostre país, amb la seva constància, serenitat i compromís, amb unes conviccions fermes i defensora de la cultura catalana". "Culminarem el nostre camí cap al teu somni: la llibertat. No t'oblidarem i et trobarem a faltar", conclou la nota. 

12.25 h. L'expresident de la Generalitat Artur Mas assegura que l'expresidenta d'Òmnium "resumia totes les virtuts d'aquest projecte polític i cap de les misèries". Mas ha recordat la figura de Casals en el programa 'El Suplement' de Catalunya Ràdio i ha destacat el seu valor humà. "He conegut moltes persones aquests últims anys, però he de dir que la millor era Muriel Casals", ha afirmat. Des del punt de vista personal, Mas ha definit Casals com una persona "intel·ligent, ferma i noble" i ha considerat que el millor homenatge que se li podria fer "és continuar el rumb que ella va assenyalar".

12.05 h. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest diumenge que la diputada de JxSí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, era "un referent ètic a seguir", i ha assegurat que ha treballat amb entusiasme, il·lusió i esperança per la independència de Catalunya. Així ho ha dit en una declaració institucional a la Generalitat, en què ha assegurat que Casals ha sigut una de les veus que han contribuït a "canviar la història recent de Catalunya", i ha explicat que estava cridada a tenir, com a presidenta de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, un rol fonamental en el procés sobiranista. "Sabrem contemplar i completar el somni que tanta gent, com la Muriel, han ajudat a fer lluminós i visible", ha expressat Puigdemont. Informa Roger Pascual.

El president també ha manifestat el seu condol a la família via Twitter:

12.00 h.Els familiars de Muriel Casals agraeixen totes les mostres de suport rebudes i sol·liciten que "es respecti al màxim" la seva intimitat. Junts pel Sí ja ha informat a través d'un comunicat que se celebrarà un funeral íntim per a la família i amics més pròxims, i un acte de comiat "els pròxims dies, al qual tothom podrà assistir".

11.52 h. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha volgut exalçar la figura de la seva amiga, companya i mestra Muriel Casals en una entrevista concedida a TV3. "El país està en deute amb ella. Era una companya estimada que amb la seva serenitat i confiança va aconseguir convèncer molta gent que en un principi no estava en aquest procés". Forcadell ha destacat de Casals que "sabia ser suau i sabia ser ferma. Ha sigut una mestra per a mi. Treballàvem per al mateix de formes diferents, ens complementàvem". Per la presidenta del Parlament el seu últim discurs a la comissió sobre el procés constituent resumeix perfectament les seves conviccions. "La seva forma de ser ha impregnat el procés. El seu últim discurs és molt representatiu de com era la Muriel. Sempre deia 'això anirà endavant'. Ho tenia molt clar. La seva confiança en el procés i en el país ha sigut un exemple. Com a país deurem sempre molt a la Muriel, el somriure de la revolta, la seva manera de fer ens representa a tots", ha assenyalat.

11.43 h. El líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat Casals com una persona "molt correcta, educada i afable que, a diferència d'altres -que, per sort, són minoria, ha precisat-, saludava", més enllà de les seves diferències. "Catalunya ha perdut una persona que lluitava pels seus ideals, s'entregava per la seva causa, i estimava Catalunya", ha manifestat García Albiol, que ha volgut traslladar a familiars, amics i companys de grup parlamentari el seu condol i el del PP català per la lamentable pèrdua, a través d'un missatge a Twitter i un comunicat de partit.

11.25 hConvergència Democràtica de Catalunya (CDC) s'ha acomiadat de Casals i, a través d'un comunicat, ha posat en valor "l'activisme social, cultural i polític al llarg de la seva vida". "Un compromís que, defensant sempre amb honestedat les seves idees, la va portar a formar part de diverses entitats i associacions, així com de partits polítics amb l'objectiu de tenir un país més lliure, just i pròsper", ha destacat CDC, que considera que Casals "ha desenvolupat des del sobiranisme cívic una tasca fonamental per a la nostra història recent"

11.18 hUnió Democràtica de Catalunya (UDC) s'ha sumat a les mostres de condol. En un comunicat, Unió ha destacat que Casals ha sigut una persona "de conviccions fermes i profundes, lleial al país i a les seves pròpies idees i sempre oberta al diàleg". El partit també ha volgut ressaltar que l'expresidenta d'Òmnium ha sigut sempre una persona "compromesa activament amb Catalunya des de la societat civil i des de la política".

11.05 h. El PSCa través d'un comunicat, ha lamentat la mort de Casals i ha destacat la seva trajectòria, tant a la universitat com en el seu vessant cultural i polític. "La seva implicació política venia de lluny, com a membre del PSUC i posteriorment d'Iniciativa per Catalunya", recorden els socialistes, que se sumen així a les mostres de condol de familiars i amics. Miquel Iceta també ha lamentat la mort de Casals via Twitter:

10.55 h. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat Casals com una dona "compromesa i de principis". Ho ha dit en un missatge a Twitter, on ha expressat: "Que la terra et sigui lleu, apreciada Muriel. Dona compromesa i de principis, i sempre amb un somriure. Així la recordaré, descansi en pau", ha dit.

10.30 h. UGT ha expressat el seu condol i ha destacat el caràcter conciliador de Muriel Casals i la seva trajectòria al servei de Catalunya.

10.15 hJxSí ha reconegut la "trajectòria i solidesa personal" de Casals al servei de Catalunya. El grup parlamentari ha assegurat que la història recent de Catalunya no hauria sigut la mateixa "sense la seva aportació", i ha destacat el seu tarannà, la seva professionalitat i el seu compromís, que no els abandonarà, segons ha expressat la formació.

10.00 h. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha lamentat la pèrdua de Muriel Casals i ha agraït la seva feina: "Gràcies per ser el somriure de la revolta". Ho ha dit en un missatge a Twitter: "Ens ha deixat Muriel, companya i estimada amiga. Gràcies per tot el que ens has donat, gràcies per ser el somriure de la revolta", ha escrit.

9.45 h. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s'ha acomiadat de Muriel Casals amb un article en què recorda la petició que ella sempre els feia: "'Estimem-nos'", ens deia sempre la Muriel, "'estimem-nos que això és tan bonic!'". Cuixart elogia "la fortalesa d'un esperit enorme". 

Notícies relacionades

8.30 h. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha mostrat el seu condol per la mort de la diputada de Junts pel Sí i expresidenta de Òmnium Cultural, Muriel Casals.Òmnium Cultural, Muriel Casals "La Muriel ens ha deixat. El meu condol a la família, amics i a tota la gent d'aquest país que l'estimava. Farem realitat el seu somni", ha assenyalat Puigdemont en un tuit a les 08.06 hores, una hora després del comunicat de Junts pel Sí que ha confirmat la mort de Casals.

Carles Puigdemont farà una declaració institucional aquest diumenge a les 11 a la Generalitat per recordar la diputada Casals, que ha mort a la 1.06 de la matinada als 70 anys, després d'estar en l'uci del Clínic des que una bicicleta la va atropellar el 30 de gener al centre de Barcelona.