renuncia a l'alcaldia de Girona

Puigdemont assegura que el seu pas per la presidència només és "temporal"

El president minimitza les advertències de Rajoy perquè "és un president en funcions que fa declaracions en funcions"

Reitera que no té por i elogia el municipalisme perquè ha sigut "l'escola" que li ha ensenyat a fer política

Carles Puigdemont ha assegurat que no té en compte els comentaris de Rajoy després de la seva investidura perquè és un president en funcions.  / ICONNA / JOAN CASTRO / VÍDEO: ACN

Carles Puigdemont ha assegurat que no té en compte els comentaris de Rajoy després de la seva investidura perquè és un president en funcions. 
fsendra32350592 in this thursday  nov  12  2015 photo  carles puig160109185337

/

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Si diumenge va ser el dia del solemne debat d'investidura del nou president de la Generalitat al Parlament de Catalunya, aquest dilluns ha sigut la jornada de l'emocionat ple municipal extraordinari de l'Ajuntament de Girona en què Carles Puigdemont ha comunicat la seva renúncia a l'alcaldia de la ciutat després de ser escollit per a un càrrec que només serà “temporal”, tal com va deixar clar a la conversa de tres quarts d'hora que va mantenir amb Artur Mas quan l'expresident li va sol·licitar que assumís el càrrec, dissabte passat.

A la sortida del ple, Puigdemont ha explicat que no té intencions de presentar-se de nou a la presidència i que no vol que en el seu partit es pensi que ha acceptat assumir el càrrec per estar més ben posicionat quan s'acabi la legislatura. “He acceptat assumir la presidència perquè estem en unes circumstàncies excepcionals i perquè em sento lleial al president Mas i al projecte de país”, ha declarat.

El nou alcalde

Els portaveus dels grups municipals de l'oposició li han desitjat sort en el seu nou camí, no sense recordar-li la llista de les principals tasques pendents que encara queden a la ciutat de Girona. Després de la renúncia de Puigdemont, la tinenta d'alcalde, Isabel Muradàs, assumeix provisionalment l'alcaldia fins que es nomeni el nou responsable del Govern municipal, una designació que s'aprovarà en un ple que s'ha de celebrar els pròxims 10 dies. El grup municipal de CDC s'ha reunit per parlar sobre el futur alcalde de la ciutat, un càrrec per al qual sonen tres noms: Muradàs; la regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, i Carles Ribas, portaveu del grup i regidor del Projecte Ferroviari de la ciutat (10 regidors sobre 25).

OBERT AL DIÀLEG

Més enllà dels aplaudiments, abraçades i algunes llàgrimes, Puigdemont ha defensat el municipalisme “com l'escola” que li ha ensenyat a fer política. “No hauria sigut capaç d'assumir la presidència sense aquesta experiència política. A més, amb la sort d'estar amb un Govern en minoria (10 regidors sobre 25), que et fa evitar les pulsions dels governs amb majoria absoluta, que a vegades hem patit, i que et fa tenir aquest caràcter imprescindible de diàleg”, ha insistit.

El nou president de la Generalitat, que ha sigut recolzat en la seva renúncia a l'alcaldia pels consellers Meritxell Borràs (Governació), Santi Vila (Territori i Sostenibilitat) i Irene Rigau (Ensenyament), a més de per un gran nombre de càrrecs públics i altes personalitats de Girona, ha reconegut que ha sigut una jornada “molt emotiva”, tant per a ell com per a altres persones, fet que encara l'ha “commogut” més.

SENSE POR AL DESAFIAMENT

Notícies relacionades

Igual que va fer en el debat del ple d'investidura, Puigdemont ha reiterat que bolcarà tots els seus esforços per tirar endavant el difícil projecte en què s'ha embarcat. Un desafiament al qual s'enfronta “sense por”, tal com ha deixat clar en el seu primer comentari sobre les declaracions del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, sobre que aplicaran totes les mesures necessàries per evitar la ruptura d'Espanya.

“Mariano Rajoy és un president en funcions i, per tant, fa declaracions en funcions. No m'interessa tant el que digui un projecte que s'acaba, m'interessa el que hagi de dir el projecte que ha de venir en el futur, si és que ve, perquè de moment els deures que hem fet a Catalunya a Espanya crec que encara no els han fet”, ha afirmat.