Pujol júnior va utilitzar nou societats de quatre testaferros per blanquejar comissions

El jutge De la Mata ha trobat indicis que els diners es van moure entre comptes bancaris de Mèxic, Andorra, els EUA, el Paraguai, l'Argentina i Panamà

Jordi Pujol Ferrusola surt del jutjat, aquest dijous, després de declarar com a imputat per la fortuna oculta de la seva família.

Jordi Pujol Ferrusola surt del jutjat, aquest dijous, després de declarar com a imputat per la fortuna oculta de la seva família. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA / MARGARITA BATALLAS / BARCELONA

Jordi Pujol Ferrusola va utilitzar els serveis de quatre testaferros que li van prestar les seves nou societats per blanquejar les comissions que havia percebut d'empreses adjudicatàries d'obra pública. Aquests testaferros van moure els diners per comptes corrents de sis països. Així consta en una resolució de les entrades i registres efectuats dimarts en 15 llocs ordenats pel jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga les suposades irregularitats comeses pel primogènit de l'expresident.

El magistrat relata els indicis que ha trobat contra el matrimoni i revela que José de Alba, Juan José Baro, Antoni Ziorzano i Juan Manuel Rosillo han actuat com a fiduciaris de Pujol fill. Es dóna la circumstància que Rosillo ja ha sigut condemnat per blanquejar capitals en negocis immobiliaris. Aquestes persones van moure els diners per comptes bancaris de MèxicAndorra, els Estats Units, el Paraguai, l'Argentina Panamà.

A més, el primogènit dels Pujol també va utilitzar l'empresa britànica Brankidge Holdings "per repatriar i blanquejar capitals fora d'Espanya" dels diners "percebuts per comissions il·legals". Aquestes comissions, segons el relat del jutge, van ser cobrades a FCC i Emte, que van ingressar "mitjançant transferència en divises" a aquesta empresa els diners després de "l'emissió a Espanya de factures falses".

'PELOTAZO' AMB L'ABOCADOR

El togat descriu algunes operacions sospitoses com el 'pelotazo' de Pujol Ferrusola en l'explotació d'un abocador "en el capital de la qual va entrar i va sortir en un període de dos anys" i que va vendre "de forma sospitosa per 5,2 milions d'euros quan havia invertit menys de 300.000 euros una setmana abans que FCC aconseguís tot el capital".

El jutge també explica que el matrimoni Pujol Gironès eren titulars de diverses societats "que no produïen valor real" i que només utilitzaven per "canalitzar capitals de presumpte origen criminal per realitzar inversions i despeses a Espanya i a l'estranger".

Així mateix, De la Mata acusa Pujol júnior d'iniciar un procés de descapitalització, ja que va comprar una 'shell company' --una companyia que s'utilitza com a vehicle financer-- a Panamà a la qual va traspassar "tots els seus saldos d'Andorra" que van acabar a Mèxic per evitar un embargament de 2,4 milions d'euros. També va transferir 558.000 euros a la seva filla perquè es comprés una casa i va donar diners a la seva exdona.

FACTURES A COPISA, ISOLUX I EMTE

Notícies relacionades

El magistrat xifra en 11,5 milions d'euros les factures girades pel primogènit a les empreses Copisa, Isolux i Emte. Ni les societats ni Pujol fill "han aportat proves que justifiquin la realització de treballs ni existeixen informes o comunicacions" sobre activitats laborals per la qual cosa el togat sospita "que s'ha simulat la intervenció" del primogènit.

El magistrat va justificar l'entrada i registre a Gironès, igual que en els altres casos, per la gravetat dels fets investigats i va donar plens poders a la policia perquè intervinguessin tota la documentació necessària i va facultar, per exemple, "la utilització de la força per a l'obertura de caixes fortes o de portes".