POLÈMICA GOVERNAMENTAL

Hisenda investiga pagaments a parlamentaris espanyols a la UE com Margallo i Cañete

L'Agència Tributària va demanar l'any passat a la Cambra europea dades de "tot tipus de partits"

El ministeri recalca que s'ha actuat "d'ofici" arran del cas de Willy Meyer i no per "ordre política"

1
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

L'AgènciaTributària està investigant els pagaments que el Parlament de la UE ha fet a diputats espanyols que han treballat en aquesta Cambra per conèixer si han complert correctament amb les seves obligacions fiscals, segons van confirmar a aquest diari fonts d'Hisenda. Entre els molts afectats hi hauria  l'actual ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo i el comissari de Clima i Energia, Miguel Arias Cañete.

Aquest matí, el periodista Eduardo Inda avançava al seu blog que Margallo i Cañete estaven sent investigats per Cristóbal Montoro, titular d'Hisenda i alhora company de files dels dos polítics. Unes hores després se li va preguntar al cap de la diplomàcia espanyola per l'assumpte en roda de premsa, eludint donar una resposta.

Davant la polèmica que ha suscitat el tema, l'entorn de Montoro ha volgut recalcar que aquesta actuació s'ha realitzat "d'ofici" i no fruit d'una "ordre política" per part de l'Agència Tributària arran del cas de l'eurodiputat d'IU Willy Meyer, que va acabar dimitint al conèixer-se la seva participació en un fons de pensions del Parlament Europeu que gestionava una societat d'inversió de capital variable (SICAV).

Les mateixes fonts van subratllar que aquest tipus d'investigacions són "de nivell estatal" i atenent al pla general d'inspecció, de forma que si s'ha decidit impulsar una revisió del col·lectiu d'europarlamentaris no ha tingut excepcions, afectant "tots aquells partits que hagin tingut representació parlamentària" en l'esmentada institució. Els afectats coneixen l'existència del procediment, encara que des d'Hisenda s'evita donar noms concrets, partits o dates que acotin aquesta investigació.

REQUERIMENT A L'EUROCAMBRA

Notícies relacionades

Així, l'any passat es va enviar un requeriment a la Cambra de la UE des de l'Agència Tributària sol·licitant les dades fiscals dels eurodiputats espanyols, una iniciativa de la qual el Parlament va informar immediatament als possibles afectats, expliquen les fonts citades. A partir d'aquí es van iniciar una sèrie de gestions per comprovar si la tributació dels polítics s'ajustava a la legalitat vigent. 

"Cada polític pot tenir la seva situació i en uns casos no tenir problemes o en altres haver interpretat de forma equivocada la norma fiscal però sense ànim defraudatori", matisen fonts d'Hisenda, que demanen no "criminalitzar" i neguen que darrere d'una investigació que ressalten que s'ha produït "d'ofici" hi hagi intencionalitat política.