DECLARACIONS EN UN ACTE A MÈXIC

Aznar: "Ningú trencarà Espanya"

L'expresident diu que els que "ho intentin no només cometen una deslleialtat, cometen una gravíssima equivocació"

El pont inadvertit

El pont inadvertit

1
Es llegeix en minuts

L'expresident del Govern espanyolJosé María Aznar ha afirmat que"ningú trencarà Espanya", i els que intenten fer-ho cometen "unadeslleialtat" i "unagravíssima equivocació".

"Espanya ha viscut al llarg de la seva història (...) bons i mals moments, ha tingut moments brillants i pàgines més discutibles; hem tocat el cel amb els dits molt recentment i ara tenim moltsproblemes seriosos", ha afirmat aMèxic en un acte convocat per la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), que ell presideix, i el Consell Mexicà d'Afers Internacionals (Comexi).

"Però el que no s'ha de fer en termes polítics mai és nijugar frívolament amb la història nicalar foc a res històricament. Qui ho fa comet una greu irresponsabilitat", ha dit Aznar. "Espanya seguirà --ha insistit--. Ningú trencarà Espanya, però aquells que ho intentin no només cometen una deslleialtat, cometen una gravíssima equivocació".

Atacar l'Estat

L'expresident també ha assenyalat que l'èxit que va tenir Espanya en la sevatransició política i econòmica i la forta presència internacional que ha guanyat són deguts a "unèxit comú de tots els espanyols". "Això està basat en una sèrie de pilars, i aquesta sèrie de pilars no s'han de posar en qüestió en cap cas", ha afegit.

En la seva intervenció Aznar ha dit que un Estat pot ser federal, unitari, centralitzat o descentralitzat, "però el que no pot ser ésun Estat residual, i encara menys un Estat fràgil, confús, absent".

"Una correcta política d'enfortiment institucional comença per entendre que els que ataquen l'Estat oqüestionen l'existència de la nació no només neguen una tradició, una herència o una memòria compartides, sinó que tambéataquen el dret de tots i de cada un de nosaltres com a ciutadans adecidir en comú sobre les nostres regles de convivència", ha afegit.

No opina sobre Carrillo

Notícies relacionades

Un dels participants en l'acte ha preguntat aAznar la seva opinió sobre el paper que va tenir el recentment desaparegutSantiago Carrillo i la seva aportació a la transició política a Espanya, però l'expresident ha declinat comentar-ho.

"No faré valoracions sobre la trajectòria personal de ningú, ni del senyor Carrillo ni de ningú.La història és la que és, els fets són els que són, i cadascú pot tenir els seus judicis en termes de les seves aportacions en un sentit o en un altre", ha afirmat.