La protesta

El boicot d'ICV a Noa deriva en el seu tercer pols de l'any amb Israel

L'ambaixada hebrea a Espanya acusa el partit de recolzar el terrorisme i Hamàs

Saura desconeixia la intenció del seu grup de lluir a la Diada pins propalestins

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Pot ser que ICV-EUiA no esperés que una protesta simbòlica desemboqués en el tercer conflicte de l’any entre els ecosocialistes i Israel, un altre cop amb la Generalitat de fons i, a més, en plena Diada. Però el fet és que la intenció de lluir avui pins propalestins com a signe de rebuig a l’actuació de la israeliana Noa en l’acte central de l’Onze de Setembre va precipitar ahir esdeveniments que evidencien una gestió accidentada de l’assumpte. L’ambaixada d’Israel a Espanya va arremetre contra ICV; la plataforma que va sembrar la llavor de la protesta (Aturem la Guerra) va voler arrossegar-lo cap a un boicot en tota regla que el partit va rebutjar i, per acabar-ho d’adobar, va transcendir que al seu cap de files, Joan Saura, no se’l va consultar.

El portaveu de l’ambaixada d’Israel, Elior Hayat, va qualificar d’«antisemites» les crítiques d’ICV-EUiA a Noa i va acusar la coalició de defensar el terrorisme i Hamàs. Els ecosocialistes van emplaçar l’ambaixada a «condemnar la mort de civils a Gaza» abans de criticar-los. És la tercera topada entre Iniciativa i l’ambaixada israeliana el 2009. Només al gener, al conseller Saura li van ploure crítiques de la comunitat jueva, primer, per assistir a una manifestació propalestina a Barcelona i, poc després, per un canvi polèmic en la ubicació d’un acte de commemoració de l’Holocaust.

Notícies relacionades

RETRET D’OLLÉ / Ara, Saura ha pogut escapolir-se de la tempesta perquè no era a la reunió del grup parlamentari de dimecres, on es va decidir la protesta. Per això, quan el responsable artístic de l’acte institucional, el director teatral Joan Ollé, el va reprendre ahir quan el conseller supervisava l’assaig general al Parc de la Ciutadella, aquest va al·legar que no va ser informat del tema.

El gest d’ICV el va aprofitar Aturem la Guerra per involucrar-lo en l’exhibició de mocadors palestins que vol fer avui, però el partit es va afanyar a desmarcar-se’n. I per deixar clar que el Govern no participa de la protesta, José Montilla va dir que els que critiquen Noa són «una minoria». ERC va jutjar inoportuna la iniciativa del boicot pel dia, el lloc i el moment d’anunciar-la.