Dues mirades

La pestanya

A l'apartat de la web d'Interior per denunciar els delictes d'odi li ha sortit un gra: "Situació a Catalunya: protecció de víctimes".

1
Es llegeix en minuts
 

  / AGUSTÍN CATALÁN

A la web del Ministerio del Interior hi ha la possibilitat de denunciar els delictes d’odi. La col·laboració ciutadana hi és molt ben vista i, tant a Internet com en un fullet informatiu (que bé mereixeria, tot sigui dit, una denúncia estètica), es destaca la importància de no tenir por i de no romandre indiferent davant tots aquells crims que es basen en els prejudicis contra l’altre, l’estrany. Entre els delictes d’odi hi ha els que estan motivats per la discapacitat, la raça, l’origen ètnic o nacional, la religió, l’orientació i la identitat sexuals o l’exclusió social. O qualsevol altre que derivi en ofenses, insults o amenaces. Està molt bé, la web, asèptica i amb un to molt administratiu.

Notícies relacionades

Aquests dies, però, a la pàgina on es poden denunciar els delictes d’odi ha aparegut una pestanya que, com si fos un d’aquells grans que no saps d’on surten, li ha canviat el rostre asèptic i administratiu. Hi diu: «Situación en Cataluña: protección de víctimas».  Mai no havia vist un destacat així. Que digués, per exemple: «Atención, combate la aporofobia». O el racisme o l’homofòbia.

La pestanya de la pàgina web fa referència a un territori i no pas a un col·lectiu o a una categoria de conductes. És inaudit. I ho agraeixo. Aquí es poden denunciar les pintades nazis contra Jordi Borràs, per exemple, o el dibuix que insulta Anna Gabriel. O tants d’odis similars. Com a bon ciutadà, la faré servir, aquesta pestanya.