MOMENT DELICAt DEL '10'

Un Mundial sense Messi serà menys Mundial

Al Barça no li convé gens que la seva gran estrella es quedi fora de Rússia perquè cauria en una depressió futbolística

2
Es llegeix en minuts
marcosl40463867 argentina s forward lionel messi walks before a training ses171009183604

marcosl40463867 argentina s forward lionel messi walks before a training ses171009183604 / ALEJANDRO PAGNI

Com el concert d’un grup sense el seu cantant. Com una pel·lícula sense el protagonista. Com un circ sense pallassos o una amanida russa sense maionesa. Com una lliga sense el clàssic o una federació sense embolics. ¿Un Mundial sense Messi? Es podrà disputar, és clar que sí, però ja em perdonaran si no altero la meva agenda per veure els partits del Perú, que si es classifica ho farà amb tota justícia.

Davant l’actual oferta gairebé diària de futbol, el punt fort de la màxima competició entre seleccions és que, cada quatre anys, concentra durant un mes al mateix territori els millors. Això és un Mundial. Si Leo Messi no hi és, si l’Argentina no hi és, serà un certamen interessant, una competició plena de passió, però serà menys Mundial.  ¿Perquè com pot ser un Mundial si no hi ha els millors, si no hi és el millor?

Una selecció encarcarada

Doncs que s’ho hagués guanyat, em podríeu dir. I tindreu raó. Perquè si l’Argentina no és capaç de guanyar l’Equador, haurà fet mèrits sobrats per quedar-se fora de la competició. I Leo Messi té la seva quota de responsabilitat, és clar. No ha aconseguit aixecar ell sol un grup que fa temps que no dona senyals de vida. Cada vegada més encarcarats, han oblidat com era allò de passar-se la pilota i han divinitzat el seu company fins al punt de confiar que ell tot sol recuperi la pilota, generi l’ocasió i marqui.

¿L'Argentina i les seves circumstàncies seran capaces de deixar-nos orfes de l'últim Mundial amb Messi al màxim rendiment?

El futbol és un esport col·lectiu i si l’Argentina no ho mereix, no ha d’estar al Mundial. Però aquest argument tan racional no consola tots aquells aficionats que se saben contemporanis del millor futbolista de la història i no volen, no volem, perdre oportunitats d’assaborir-lo. Els argentins viuen angoixats els moments previs al partit contra l’Equador, però no estan sols, perquè l’absència de l’estrella argentina seria una pèrdua per a qualsevol aficionat neutral. ¿L’Argentina i les seves circumstàncies seran capaces de deixar-nos orfes de l’últim Mundial amb Messi al màxim rendiment?

Notícies relacionades

Hi deu haver qui pensi que des del punt de vista del Barça seria una bona notícia que el crac es perdés el Mundial. Més descans. Però si mirem antecedents, potser sigui interessant recordar que després dels Mundials de Sud-àfrica el 2010 i del Brasil el 2014, el Barça va guanyar la següent Lliga i la següent Lliga de Campions amb un rendiment excel·lent de l’argentí.

Al Barça tampoc no li convé que Messi no es classifiqui. Ho va dir en el seu dia Pep Guardiola, i els fets li donen la raó. El Barça solament ha de preocupar-se que la seva estrella més rutilant sigui feliz, perquè acostuma a passar que quan el crac blaugrana és feliç, el seu club també ho és. I a la inversa: l’entitat empatitza amb la seva estrella fins al punt que quan Messi està capcot, el Barça també es deprimeix. Són l’un per l’altre.