Mal d'altura davant l'1-O

Que l'1-O degenerés en disturbis perjudicaria tant la imatge exterior de la causa independentista com la d'Espanya davant els seus socis europeus

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40324132 170928121435

zentauroepp40324132 170928121435

En aquests temps de fúria i redoblament de tambors, qui escruti el llòbrec horitzó buscant espurnes d'esperança serà titllat de voluntarista o il·lús. Per conjurar aquest risc, ens limitarem a enunciar una hipòtesi que expliqui les decisions que prenen aquests dies els quarters generals de l'independentisme i de l'Estat.

El Govern de Carles Puigdemont ja reconeix en privat -i amb prou feines amaga en públic- que el referèndum vinculant promès per a l'1-O no es podrà celebrar. S'imposa, categòrica, la lògica de l'Estat de dret: fins i tot amb cens il·legal, urnes prestades i paperetes clandestines, precintats per ordre judicial -i sota custòdia dels Mossos- nombrosos col·legis electorals ja no se sosté ni una mínima aparença de normalitat democràtica.

Però una cosa és assumir la inviabilitat del referèndum i una altra la humiliació de desconvocar-lo, amb el consegüent efecte desmobilitzador. S'ha de demostrar que Catalunya ha arribat més lluny que mai en l'afany de decidir el seu futur. Urnes al carrer i inacabables cues davant col·legis clausurats, instantànies intangibles però molt efectistes, substituiran en l'imaginari independentista la icònica proclamació de la victòria del ‘sí’.

POLICIES CONTRA VOTANTS

Notícies relacionades

L'independentisme compta entre les seves virtuts amb el civisme, immaculada pàtina que qualsevol brot de violència embrutaria. Per això les entitats sobiranistes alliçonen els seus afiliats contra els aldarulls, encara que cap moviment de masses se salvi de descerebrats (ni d'infiltrats). Com reconeix la direcció dels Mossosel setge policial a l'1-O dictat pel fiscal -apartat de l'operatiu per la jutge, que ha relaxat les seves instruccions- amenaça amb “alterar l'ordre públic”. Un escenari també letal per al Govern espanyol: l'estampa de la policia reprimint votants faria saltar les alarmes europees.

En aquest mal d'altura compartit s'emmarca el desglaç escenificat per Govern central i Generalitat en la precipitada Junta de Seguretat. On, conciliador, l'emissari de Mariano Rajoy va desitjar un 1-O “festiu” i el conseller Joaquim Forn va fer una crida a “salvaguardar la convivència”.