Petit observatori

Carbonell, un àngel de la llengua

1
Es llegeix en minuts
icoy35265174 jordi carbonell160822172826

icoy35265174 jordi carbonell160822172826

És, per a mi, la trista notícia d'aquest agost que ja ha passat: la mort de Jordi Carbonell. Només tres anys més gran que jo, va ser, en l'època dura del franquisme, qui va encapçalar una resistència heroica. No militar sinó cívica. En la història d'un país hi ha cabdills revolucionaris i bel·licosos. Carbonell va ser una torxa pacífica que il·luminava tots els camins de la resistència antifranquista.

Jordi Amat ha escrit unes paraules molt sòlides i molt justes sobre Carbonell. «Erudit i polític, potser ha estat el penúltim supervivent de l'heroica fornada de resistents de la primera postguerra. Entre la cultura i la política, entre l'acadèmia i l'activisme, va ser un benjamí de l'oposició quan els universitaris nacionalistes encara eren torturats pels capitostos falangistes».

Es va comprometre i a més va impulsar totes les iniciatives possibles per mantenir la catalanitat perseguida. Una de les manifestacions de la seva empenta incansable va ser la creació d'una monumental Gran Enciclopèdia Catalana que va ser una obra que estava en línia amb les millors enciclopèdies d'Europa. Aquesta enciclopèdia que jo tinc a casa i que he consultat repetidament al llarg dels anys, com demanes a un amic de confiança que t'aclareixi un dubte o t'informi sobre un fet que t'interessa.

Notícies relacionades

Tan discret com era, tan poc pretensiós, va acceptar encapçalar una llista quan es va convocar, si no m'equivoco, les primeres eleccions democràtiques. I quan ens va demanar, a Lluís Llach i a mi, que l'acompanyéssim en la primera llista electoral no ho vam dubtar. Ni el Llach ni jo teníem aspiracions polítiques, però eren dos noms que en aquells moments tenien un cert ressò. No vam aconseguir els vots necessaris perquè Carbonell entrés en el joc polític. Potser va ser millor, perquè ell tenia uns principis ètics no negociables.

Home de pau, va ser detingut diverses vegades. Potser la que sorprendrà més les generacions actuals és perquè era el director de l'Enciclopèdia.