Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

icoy33782587 la caricaturista iran atena farghadani qued libr160506173743

icoy33782587 la caricaturista iran  atena farghadani qued  libr160506173743
icoy33782667 caricatura por la que fue condenada la caricaturis160506173733

/

Sembla la mateixa ­malgrat tot. Aquests terribles últims mesos no han canviat gaire la seva cara. Somriu a la càmera i fa el gest de la victòria amb els dits d'una mà mentre sosté amb l'altra un ram de flors. Un floc de cabells negre atzabeja li creua el front i s'escapa del vel de ­color vermell. Atena acaba de sortir de la presó fa uns minuts quan es capta aquesta fotografia. Acaba d'abraçar la seva família. La primera vegada després de tot. Atena és iraniana, té 29 anys i és il·lustradora. Va ser condemnada a 12 anys de presó per una meravellosa caricatura en què va dibuixar un grup de polítics mig homes, mig animals. Una absurda ofensa per als tribunals d'aquell país, que consideren que el seu treball «insulta membres del Parlament per mitjà de pintures», «difon propaganda contra el sistema», «insulta el president» i «insulta el líder suprem de l'Iran». Un delicte considerat del tot inassumible per a un país on la llibertat té un preu.

«Prova de virginitat forçosa»

Notícies relacionades

Atena finalment ha complert 12 mesos a la presó d'Evin. N'ha sortit aquesta setmana després d'una decisió molt celebrada per les or­ganitzacions pro drets humans, que han lluitat molt pel seu cas. Però no se sap què pot passar amb ella a partir d'ara. Segons Amnistia Internacional, durant aquest temps ha sigut sotmesa a la presó a tot tipus de vexacions. Aquesta organització assegura que fins i tot ha patit l'anomenada «prova de virginitat forçosa». No entraré en detalls d'una pràctica tan brutal i humi­liant per a una dona. Les autoritats carceràries asseguren que és la ­manera de demostrar que no ha ­patit abusos dins del recinte. Amnistia recorda que és una violació clara dels drets humans. Poc abans de sotmetre-la a aquesta barbaritat, Atena i el seu advocat van ser acusats formalment de mantenir «relacions sexuals il·lícites no constitutives d'adulteri» per donar-se la mà al començar la reunió en què preparaven el recurs d'apel·lació a la seva condemna. Tots dos van ser absolts després perquè un tribunal va considerar que el gest està prohibit però no van buscar plaer sexual.

Afortunadament, Atena ja és a casa. A les xarxes socials queden les altres fotografies de la seva nova vida. Les que s'ha fet amb la seva família, els seus pares, els seus amics... Tots amb el mateix gest. Tots desafiadors amb el senyal de la victòria als dits. I amb ells altres parents d'activistes que segueixen a la presó per les seves obres d'art, els seus llibres, les seves fotografies, etcètera. Atena va sortir de la presó el dia in­ternacional en favor de la llibertat de premsa. Ironies del destí, tenint en compte que a l'Iran, com en altres països, ser valent et costa alguna cosa més que el càrrec.

Temes:

Iran Còmic