Dues mirades

1
Es llegeix en minuts

El dia de Sant Jordi del 2012, l'actor Quimet Pla, fundador de Comediants, es va disfressar de l'avi de cent anys que es va escapar per la finestra. ¿Se'n recorden? És un personatge de ficció, creat per Jonas Jonasson, que va triomfar arreu i que aquell dia del llibre va aparèixer a les parades de Barcelona com si fos de debò. La crònica d'Anna Abella ho descrivia així: «Vestit amb una granota de peluix rosa, igual que a la portada de la novel·la, es va afartar de firmar exemplars». La capacitat histriónica de Quimet Pla hi va fer la resta. La gent que l'anava a veure en sortia encantada i amb una signatura falsa feta per un personatge fictici que aquell dia era de carn i ossos.

Notícies relacionades

Sembla que hi tornem. Aquesta vegada, però, la cosa es complica. L'Editorial Barcino i la Fundació Carulla, que fan una feina exquisida amb l'adaptació dels clàssics per a un lector contemporani, anuncien que Ramon Llull protagonitzarà «la primera signatura de llibres des de fa més de 700 anys». Dubto que Llull, al segle XIV, signés llibres en una parada, però en tot cas m'alegro que ara torni a ser entre nosaltres. Veurem com respira.

També estarà molt contenta aquella assessora del ministre Wert que va trucar a la UIB fa uns anys per saber el sou del senyor Ramon Llull, que dirigia la càtedra que duia el seu nom. Mira, si va a la parada de Barcino, al passeig de Gràcia cantonada Diputació, l'hi podrà preguntar ella mateixa.