LA CLAU

L'enigma Ciutadans

La incògnita davant el 20-D, que Rivera hauria de desvelar, és si el vot a Ciutadans servirà com a crossa del PP o com a motor del canvi polític

1
Es llegeix en minuts

Els dos candidats a La Moncloa han esgrimit una diferent interpretació de la unitat a la Universitat Carles III. / periodico

Totes les enquestes coincideixen: el 20-D dibuixarà un nou panorama polític a Espanya, amb el bipartidisme en mínims històrics davant la irrupció de nous actors polítics amb capacitat de donar i prendre governs. Perduda l'extinta CiU per a la causa de la governabilitat, per primera vegada en la democràcia espanyola la força frontissa serà d'àmbit estatal, i no territorial. Al centredreta catalanista, avui reconvertit a l'independentisme, se li tanca també la finestreta del peix al cove, cosa que sens dubte influirà en l'evolució dels esdeveniments a Catalunya.

D'acord amb el sondeig del GESOPsondeig del GESOP, la fragmentació electoral només permetria dues combinacions aritmètiques de Govern: el suport de Ciutadans a la investidura de Mariano Rajoy, opció preferida pels consultats malgrat que Albert Rivera assegura descartar-laAlbert Rivera; i una gran coalició PP-PSOE, la fórmula menys apreciada pels electors.

La política d'aliances que Ciutadans ha assajat en diverses autonomies, segellar acords d'investidura a tort i a dret amb la llista més votada sense entrar al Govern, té per a Rivera l'avantatge de preservar la seva imatge equidistant, però exportar-la a la política nacional presentaria no pas poques contraindicacions. La principal, la de posar tota la maquinària de l'Estat en mans del PP --sigui Rajoy el president o no--, amb el risc de ser fagocitat per aquest últim.

L'altra alternativa del partit taronja, si s'hagués de conformar-se amb la tercera plaça, seria escombrar el PP de la Moncloa i entronitzar un Pedro Sánchez feble pels decebedors resultats i l'amenaça de motí al PSOE andalús. Aquesta carambola requeriria, no obstant, una abstenció activa de Podem. I és que aquí els interessos de Rivera i Pablo Iglesias podrien convergirPablo Iglesias, encara més si tots dos imposen un paquet de mesures regeneracionistes amb una reforma electoral que enterri la llei d'Hondt i dificulti les majories absolutes bipartides.

Crossa o motor de canvi

Notícies relacionades

L'enigma, al capdavall, és si el vot que reculli Ciutadans servirà com a crossa del PP o com a motor del canvi polític a Espanya. Incògnita que Rivera hauria de desvelar al més aviat possible.