vetllada seminal del 1977

El llegendari Festival Punk Rock del Poblenou ressuscita en el 40è aniversari

Marxa, Mortimer, Peligro i la Banda Trapera del Río tornaran a actuar a l'Aliança per commemorar la cita

cmontanyes40971438 cartel festival171116224023

cmontanyes40971438 cartel festival171116224023

2
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell

Al lloro, que no estàvem tan malament. L’Aliança del Poblenou va acollir el 4 de desembre del 1977, un diumenge, el Festival Punk Rock. Hi van actuar els grups Marxa, Peligro, Mortimer, Ramoncín & WC i «un altre sense confirmar», segons deia el cartell, que va resultar ser la Banda Trapera del Río. Feia només 37 dies que els Sex Pistols havien publicat al Regne Unit el seu primer i únic elapé en estudi, Never mind the bollocks, si bé és cert que la banda que va popularitzar la revolta de l’imperdible acumulava dos anys d’escàndols i fabulosos incendis en forma d’actuacions i singles. La iniciativa barcelonina va ser meritòriament primerenca. Els mateixos conjunts actuaran al mateix espai el mateix dia del 2017 per celebrar els 40 anys de la primera cita punk d’Espanya. Amb el dubte de Ramoncín, això sí.

L’impulsor del Festival Punk Rock original va ser Xavi Cot, de la promotora Cuc Sonat. Havia viscut a Londres, és clar. Com que a Barcelona no hi havia grups de punk, els va buscar a través d’anuncis a la premsa. Ells li trucaven i ell els anava a veure al local d’assaig. El de Mortimer, per exemple, era ¡un pis a la quarta planta d’una finca de veïns del carrer d’Entença! Encara que el dia de la trobada, per causar impressió, van assajar al terrat de l’immoble.

«No teníem cap coneixement del punk –diu Xavi Dalmau, de Mortimer–. Va ser a partir de llavors quan vam veure que sintonitzàvem amb els seus postulats. El més lògic hauria sigut que tothom qui es va criar sota el franquisme tingués una bèstia anarquista a dins, i nosaltres la teníem, i tant si la teníem. El punk va donar estructura al que ja fèiem: rebel·lar-nos contra músiques que ens semblaven poc expressives [el rock laietà, el rock progressiu], trencar amb el que hi havia i construir una cosa, qualsevol cosa, però el que nosaltres volguéssim».

Notícies relacionades

El festival de l’Aliança del Poble­nou no va deixar indiferent la crítica. «El públic es va enrotllar tant que fins i tot hi va haver hòsties a l’escenari», va consignar sense ironia Disco Expres. «Va emergir de les clavegueres, dels barris més indomables, del Barri Xino i de les Rambles una nova espècie d’éssers», va avisar Vibraciones. «Potser la Banda del Río de la Trapería [sic], que eren els pitjors músics, van oferir el retrat més real de tot el que el punk britànic traspassat a Espanya pot donar», va assenyalar El Noticiero Universal. Entre els assistents a la vetllada, una mica més de mil persones que van omplir la sala, hi havia futures estrelles del punk local com Fray de Decibelios i Silvia d’Último Resorte.

Amb nombroses baixes a les seves files, totes les bandes barcelonines que van actuar al Festival Punk Rock ho tornaran a fer en l’edició del 2017. Serà la culminació d’una reivindicació més extensa d’una cita seminal. Fernando Muñiz, activista underground barceloní i autor dels dos volums de la impagable guia de bars Barcelona on the rocks, moderarà un col·loqui amb els protagonistes a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents el 30 de novembre. Semolina Tomic oferirà l’espectacle Anarchy a l’Antic Teatre (30 de novembre i 1, 2 i 3 de desembre). I la presentació del llibre de Silvia Escario (Último Resorte) El deliri de Demian Court a la llibreria Malpaso (1 de desembre) acollirà també el debat Protopunk: año cero

Temes:

Música Concerts