PREMIS NACIONALS

Concha Jerez, premi Velázquez d'arts plàstiques 2017

El jurat destaca "el caràcter innovador de les seves propostes 'intermedia'"

zentauroepp31712050 gra098  madrid  04 11 2015   fotograf a de archivo  11 10 20171107131007

zentauroepp31712050 gra098 madrid 04 11 2015 fotograf a de archivo 11 10 20171107131007 / CRISTOBAL GARCIA

3
Es llegeix en minuts

L’artista plàstica canària Concha Jerez (Las Pal-mas, 1941), destacada representant de l’art conceptual i pionera en l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials, va obtenir ahir el premi Velázquez d’arts plàstiques 2017, que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. El jurat va distingir l’obra de Jerez «pel rigor i compromís dels seus arriscats plantejaments estètics, desenvolupats durant més de cinc dècades tant a Espanya com en el context internacional, així com pel caràcter innovador de les seves propostes intermedia». «També és destacable –afegeix el veredicte– la seva influència en diverses generacions de creadors, la seva vocació docent i el seu compromís amb la comunitat artística».

«Les meves obres són una cosa natural que surt en un moment determinat, com quan vaig començar a fer obres amb escrits autocensurats. Per a mi allò era natural perquè estava vivint en una dictadura franquista, que no estic gaire segura si s’ha tancat encara», va declarar l’artista després de conèixer la notícia.  

El jurat que va atorgar el guardó, presidit per Luis Lafuente, director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, estava també compost per Miguel Álvarez-Fernández, Juan Antonio Álvarez, Daniel Ángel Castillejo, Aníbal Alfredo, Emilio Yazbeck, Glòria Picazo i María Inés Rodríguez. El premi està dotat amb 100.000 euros.

CREACIÓ I DOCÈNCIA

Jerez ha compaginat en les últimes dècades la seva producció amb la docència, sent professora associada de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Salamanca entre els anys 1991 i 2012. «Un ha de reflexionar molt per ensenyar als altres i per veure, quan et presenten una obra de creació, què és essencial i no imposar els teus criteris, sinó veure el que vol la persona que tens al davant. I, des de l’origen del que vol fer fins al que fa, comprovar si hi ha una fluïdesa i hi ha un diàleg; jo sempre m’he considerat com una assessora docent», apunta l’artista.

Des de 1976, la seva obra explora el territori de la instal·lació in situ a través de projectes de gran envergadura. Es caracteritza per la utilització d’un ampli repertori d’interessos i mitjans que abracen la imatge fixa i en moviment, el text imprès i el traç, la paraula i el silenci, el soroll i la música, els objectes trobats, les accions i la performance, sempre en diàleg amb els espais físics. En els últims 25 anys ha desenvolupat també importants projectes internacionals en col·laboració amb l’artista i compositor José Iges.

Notícies relacionades

Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts 2011 i premi MAV 2012 en reconeixement a la seva trajectòria, Jerez ja va ser guardonada el 2015 amb el Premio Nacional de Artes Plásticas «per la seva dimensió pionera en l’ús de les tecnologies, per ser representativa d’una generació d’artistes que ha marcat el trànsit de l’era analògica a la cultura digital, amb les seves investigacions, creacions i innovacions; per la seva transformació del llenguatge artístic en l’ús dels diferents formats, des de l’escrit fin a l’audiovisual passant pel sonor, i per la seva constant consciència crítica que expressa una fecunda relació entre l’art, la cultura i la vida del nostre temps».

Ha exposat de forma continuada a Espanya, i també en països com Portugal, França, Bèlgica, els Estats Units i Veneçuela, i les seves obres estan en centres com el Moderner Kunst Museum de Nörkoping (Suècia), el Reina Sofía i el MUSAC de Lleó, així com en col·leccions corporatives i privades, com la Col·lecció La Caixa i la Col·lecció d’Art Contemporani de la Comunitat de Madrid. 

Temes:

Art