Música i transformació urbana

Say It Loud, una dècada cuidant el barri

El festival inicia la seva desena edició amb el cartell més potent de la seva història i l'objectiu de crear comunitat a través de la música

zentauroepp40585883 jungle fire autor autor  duran castro para icult171018143601

zentauroepp40585883 jungle fire autor autor duran castro para icult171018143601

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Ciutat, cultura i comunitat. Aquests són els tres eixos sobre els quals opera el Say It Loud. És un festival musical, sí, però abans que res entén la música com un mecanisme per incidir en el territori i treballar per la transformació social. Per això, mentre bona part dels festivals de Barcelona es mouen en eixos més capritxosos i movedissos com les noves tendències, les estrelles del futur o el talent, el Say It Loud fa una dècada que creix al marge i a la contra dels dictats de les indústries culturals. Els seus valors són altres.

El Say It Loud presenta des d’avui i fins al 31 d’octubre el programa més potent de la seva història. Un creixement exponencial reflectit en les visites dels canadencs Nomadic Massive (demà, 20, La Farinera), els francesos Bongo Hop i els californians Jungle Fire (dissabte 28, Ateneu Nou Barris) i Tank & the Bangas (dimarts 31, Fabra i Coats). Els primers interpreten hip-hop amb instruments i en cinc idiomes. Els segons tenen la seva mira posada a Colòmbia, raó per la qual han fitxat la cantant de Cali Nidia Góngora. Els tercers són una orquestra de funk que s’acosta a l’Àfrica i al Carib. I els quarts són una torrencial banda de rhythm & blues i soul de Nova Orleans. 

Canvi d’objectius

Però més enllà dels fitxatges internacionals, tots en la seva primera visita a Barcelona, aquesta 10a edició del festival encara és més especial, ja que concreta un gir en els seus objectius. El Say It Loud va néixer com a aparador de músiques negres lligat a l’imaginari de les lluites socials dels Estats Units dels anys 60, però ha decidit desprendre’s definitivament d’aquesta cotilla per obrir-se a altres músiques de combat i canvi i, al mateix temps, vincular més el seu discurs a Barcelona i els seus conflictes. Per tant: ciutat, cultura i comunitat.

    

Per això, el festival obre portes amb un doble programa: la inauguració de l’exposició del grafiter Roc Blackblock, mostra clara d’art urbà i activisme polític, i la projecció del documental Right to Wynwood, una reflexió sobre com la cultura també pot ser un agent gentrificador. Les dues activitats se celebren a La Farinera del Clot perquè una altra senya d’identitat del Say It Loud és treballar en equipaments públics dels barris i no a les sales comercials del centre. La resta d’activitats es reparteixen entre l’Ateneu Nou Barris, l’Ateneu Harmonia i la Fabra i Coats.

Dues tradicions

Un any més, el festival repeteix dos dels actes que reflecteixen millor aquesta idea de generar comunitat des de la música. Per un costat, dissabte se celebra a La Farinera la marató reggae: vuit hores gratuïtes i a l’aire lliure, al voltant del sound system de Rebelmadiaq i pel qual desfilaran col·lectius de Manlleu, Barcelona i València. També el jamaicà Pad Anthony, veterà del reggae digital dels 80. L’altra tradició és la bloc party del divendres 27 a l’Ateneu Nou Barris, un concert de funk i hip-hop del grup Nación Funk que atraurà els breakers més elàstics de la província. Una trepidant vetllada de música i ball que, novament, visibilitza el potencial cohesionador de la cultura de barri.

 

Notícies relacionades

El concert de The Penguins (diumenge 29; La Farinera) serà una altra bona ocasió de mostrar com la música jamaicana, especialment fresca, positiva, senzilla i popular, adquireix una dimensió educativa a través del repertori d’aquest grup de Sant Feliu de Llobregat, ídols entre els menors de 7 anys, a l’haver adaptat el cançoner infantil a ritme reggae, ska i rocksteady.

L’any 2016, el Say It Loud va projectar al cine Girona un documental sobre els Panteres Negres seguit d’un col·loqui amb membres de la PAH. Va ser un intent de connectar lluites passades i llunyanes amb lluites presents i pròximes. El dimecres 25, al mateix cine es projectarà Rubble kings, cinta sobre les bandes urbanes de Nova York i el caldo de cultiu en què va néixer el hip-hop. Una vegada més, música i comunitat en l’entorn urbà. Però aquest any ja és un altre festival. Un festival pensat per a aquesta ciutat.