12a EDICIÓ DE LA MOSTRA DE MÚSICA ALTERNATIVA

Museless, fora de la partitura

La sabadellenca Laura Llopart presenta el pop electrònic del seu primer disc llarg, 'Dichotomic history', al Festigàbal

ehevia39717831 barcelona   17 08 2017  icult     laura llopart  museless  c170817195959

ehevia39717831 barcelona 17 08 2017 icult laura llopart museless c170817195959 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El nom artístic de Laura Llopart, Museless (literalment "sense musa"), parla d'una identitat artística "aliena a pautes i normes", apunta ella, una expressió musical que sembla sorgir del no-res, sobre un llenç en blanc, lliure d'influències, o gairebé. La pianista i cantant de Sabadell presenta les seves composicions de tacte electrònic, interioristes i una mica fosques, aquest divendres als Jardins de la Sedeta (21.00 hores), dins la 12a edició del Festigàbal, d'entrada lliure.

Va començar a rebre classes de música quan tenia quatre anys, i el piano que tocava la seva mare a casa va ser la seva primera font d'estímuls sonors. La segona i definitiva, una mica més endavant, va ser ella mateixa. "Improvisava cançons al piano i les gravava en cassets que anava numerant. Sí, de petita ja em sortia de la partitura perquè m'avorria", explica. Així que, encara que a casa hi havia discos d'artistes com Pink Floyd, Krafkwerk o Vangelis (i "sense voler, això forma part del teu bagatge", admet), van ser les seves "investigacions" al teclat, més encara quan va accedir a un piano digital i va estudiar música moderna i jazz, les que van canalitzar el seu cabal creatiu. I així segueix sent. "A vegades em demanen que toqui una cançó d'un altre artista, un èxit, i no sé fer-ho. Sóc molt mal intèrpret, el que m'agrada és crear".

Sensibilitat animalista

I creant van sortir les seves dues obres publicades, l'EP 'Grey boy' i el recent disc llarg 'Dichotomic history', treballs en què es travessen melodies classicistes amb ambients electrònics íntims i fredes trames ballables amb vestigis gòtics. Llopart descriu el primer com "vegà i animalista" a través de "la història d'un nen que rescata animals de granja en un món desolat". Un ànim "activista", enfocat a “contribuir al fet que es produeixin canvis”, que en ‘Dichotomic history’ conviu amb altres sensibilitats. "Aquí hi ha cançons animalistes i antisexistes", explica, així com altres "més introspectives i abstractes".

Potser és el moment d'informar que Laura Llopart és psiquiatre. ¿Podem atribuir-li una tendència natural a explorar els fons de l'ànima? "Cançons d'amor ja n'hi ha suficients en el món", al·lega. "Entenc la composició com un viatge, una experiència de sinestèsia, amb sensacions, colors i escenes".

Les seves "boges cançons"

Notícies relacionades

Entre la carrera de medicina, el MIR i l'especialització en psiquiatria es va passar 11 anys estudiant, i ara, als 29, té la sensació d'haver començat una mica tard en la música professional. "Però tinc la sort que sóc una mica inconscient, vaig fent les meves boges cançons i un dia, quan menys t'ho esperes, et ve tot a sobre", reflexiona. Els seus discos els ha publicat el segell Luup Records, llançadora d'altres dues veus fresques del pop electrònic català, Marion Harper i Pavvla; ha passat per l'últim Primavera Sound i l'1 de setembre actuarà a l'Acústica de Figueres.

En el Festigàbal comparteix cartell, aquest divendres, amb Hidrogenesse, Playback Maraques i el ‘dj’ Guille Milkyway (el dissabte actuaran El Petit de Cal Eril, Me and the Bees, Els Bengala i el ‘dj’ Begun). I si per preparar un disc va disposar de molts anys, pel següent potser només disposi d'uns mesos. ¿Sents una responsabilitat desconeguda? "Sí, certa pressió de pensar en cançons noves: potser haurien de ser més curtes, més ballables… Però crec que seguiré anant a la meva bola".

Temes:

Música Concerts