MACABRA INSPIRACIÓ

Detingut un escriptor que va novel·lar els seus crims

El xinès Liu Yongbiao, autor de relats policials, està acusat d'un quàdruple assassinat comès fa 22 anys

zentauroepp39709988 liu yongbiao170816192301

zentauroepp39709988 liu yongbiao170816192301

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els escriptors que ens colen el que és versemblant com a veraç només s'enfronten a les invectives dels puristes del gremi. Liu Yongbiao pretenia el contrari i s'ha guanyat la presó i molt probablement una sentència capital. El respectat novel·lista i poeta xinès va ser detingut aquesta setmana a la província d'Anhui per un quàdruple assassinat de fa 22 anys que s'assembla molt a la novel·la que escrivia.

Aquesta novel·la inacabada compta ara amb l'epíleg de la detenció. "Us he esperat durant tot aquest temps", va dir Liu als agents que el van detenir divendres. Aquests dies s'ha desenterrat 'El secret culpable', una de les seves obres més cèlebres, que compta amb un prefaci on ja revelava que preparava una obra sobre una escriptora que continuava en llibertat malgrat haver comès esgarifosos assassinats. Es diria 'L'escriptora guapa que matava' i seria adaptada al cine, afegia.  

Un robatori frustrat

Si aquesta novel·la s'atingués als fets, hauria començat el 29 de novembre de 1995 a la ciutat de Huzhou (província costanera de Zhejinag). Dos homes allotjats en un hostal planegen robar a algun client i es fixen en un home ric, anomenat Yu i oriünd de la província de Shandong. El pla fracassa, els lladres són descoberts i maten la seva víctima. Per encobrir el crim maten a cops també la parella d'ancians que regenta l'hostal i el seu net de 13 anys abans de fugir.

La policia compta amb tovalloles usades, empremtes dactilars i de trepitjades, amb el retrat robot dels assassins elaborat després d'entrevistar la resta d'hostes i la certesa que són d'Anhui pel seu accent. Però la investigació s'arrossega durant anys, sense noves pistes fiables i abocada a ser arxivada després d'haver comprovat més de 60.000 empremtes dactilars en 15 províncies. La policia no ha aclarit què la va portar finalment al domicili de Liu però l'anàlisi de l'ADN va ser essencial, segons ha revelat la publicació 'Sixthtone'.

Escriptor de prestigi

A Liu, de 53 anys, no li ha anat malament des que l'estretor el va empènyer a la barbàrie en aquell hostal. El seu fracàs per entrar a la universitat el va empènyer a fer una carrera literària. Als 22 anys ja escrivia a la revista oficial de la capital provincial i amb la seva primera novel·la, publicada per l'editorial més gran del país, va aconseguir l'aplaudiment general i diversos premis. Una de les seves obres històriques va ser adaptada per a una sèrie televisiva de 50 capítols. Liu és membre de l'elitista Associació d'Escriptors de la Xina, editor de publicacions escolars i compta amb una respectable col·lecció en prosa i poesia.

Notícies relacionades

La policia va reactivar la investigació al juny i, quan al juliol es va presentar a casa de l'escriptor per prendre-li una mostra de sang, Liu va entendre que el desenllaç ja estava escrit. "Sabia que no m'escaparia aquesta vegada", va revelar en un vídeo emès durant la roda de premsa policial. En aquell mes de lapse havia escrit una carta a la seva dona, que desconeixia el seu passat, i que la policia li va entregar. En aquesta diu sentir-se alleujat "pel final del turment psicològic que havia durat massa temps". La seva confessió va permetre capturar cinc hores després a Xangai el seu còmplice i vell amic.

La justícia penal xinesa no s'apiada dels assassins múltiples i les sentències no es demoren. La urgència temporal aconsella que Liu es ventili aquesta planejada novel·la prenyada de realitat en un relat curt.