EL TORERO BASC TENIA 36 ANYS

Era "impossible" salvar la vida a Fandiño, segons el metge que el va atendre

La cornada li va produir danys "irreversibles" al fetge, el ronyó i els pulmons

És el tercer torero que mor a la plaça en poc més d'un any

El torero mor en una corrida a la plaça d’Aire-sur-l’Adour. / IROZ GAIZKA / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts

Salvar la vida del torero Iván Fandiño era "impossible", ha assegurat un portaveu de l'hospital de Mont-de-marsan, al sud-oest de França. El torero, que va patir dues parades cardíaques durant el viatge en ambulància que el va portar fins al centre sanitari, presentava ferides greus a fetge, ronyó i pulmons. "Eren irreversibles", ha assegurat el metge que el va atendre.

El metge que anava amb el destre a l'ambulància en el moment en què es va certificar la seva mort, al no poder reanimar-lo de la segona aturada cardíaca, ha explicat aquest diumenge que ni a la infermeria de la plaça ni a l'hospital s'hauria pogut fer "res" per salvar-li la vida, segons declaracions recollides pel diari ‘Sud-Oest’.

Tot i que encara no s'ha emès cap comunicat mèdic oficial que detalli l'abast de la fatal cornada que va acabar dissabte amb la vida del torero basc a la ciutat francesa d'Aire Sud L'Adour, el facultatiu ha explicat amb detall les ferides de Fandiño: "El torero presentava a l'abdomen tres litres i mig de sang negra, provinent de les glàndules hepàtiques, senyal que el fetge havia rebentat a causa de la cornada, que també va trencar la vena cava, cosa que li va produir un sever vessament intern", explica el metge.

VA ARRIBAR SENSE POLS A LA INFERMERIA

"Quant va entrar a la infermeria ja ho va fer pràcticament sense pols. Era impossible prendre-li la tensió arterial de tan feble com la tenia. La mort era instantània. Era impossible fer res per ell. Ni a la infermeria de la plaça ni a l'hospital hi hauria hagut manera de salvar-lo", ha acabat dient. "Que s'afanyin a portar-me a l'hospital perquè m'estic morint", van ser les últimes paraules que va pronunciar Fandiño abans de morir en el trajecte en ambulància fins al centre mèdic.

La premsa francesa descriu la cornada com un fatal accident, que es va produir quan el torero efectuava una 'quita' (un pas amb la capota) a un dels toros de la ramaderia de Juan del Álamo. A l'intentar fer el pas, Fandiño va ensopegar amb la tela. En aquell moment, l'animal el va envestir per darrere, inserint una de les banyes en un pulmó del destre.

Notícies relacionades

Les restes mortals del torero, de 36 anys, estan a l'hospital de Mont-de-marsan, on ja han arribat els seus pares, Paco Txaro, i la seva dona, Cayetana García Barona. Al llarg del dia d'aquest diumenge serà trasllat al tanatori d'Amurrio (Àlaba). Tant la Casa Reial com el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, s'han sumat a les mostres de condol per la mort del torero.

La de Fandiño és la segona mort d'un torero espanyol en una plaça en els últims anys després de la de Víctor Barrio, just ara que es va complir un any de l'agafada mortal a la plaça de toros de Terol. Un mes abans, el 2 de juny del 2016, havia mort també per una cornada l'excèntric destre mexicà El Pana, ferit a Guadalajara l'1 de maig anterior. A França, no havia mort cap torero en actiu des del 1921, a Besiers.

Temes:

Toros