EN 3 MINUTS

«Sense humor no hi ha llibertat»

Alberto San Juan.

Alberto San Juan.

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

-¿Quin és l'origen del muntatge?

-Sorgeix de la necessitat d'entendre la catàstrofe evident en què estem des de, com a mínim, el 2010. Com a ciutadà vaig començar a preguntar-me moltes coses i vaig voler comprendre els motius de la debilitat dels pilars democràctics a Espanya.

-¿Com ha influït el seu pas per la companyia Animalario a l'hora de muntar aquest monòleg?

 

-Si no hagués estat 15 anys amb ells mai hauria fet una cosa així. Vaig començar a crear aquesta peça sense direcció, gairebé sense text. L'he anat muntant arran de les funcions que vaig iniciar a la primavera del 2013.

-¿Què ha sigut el més complex?

-Seleccionar la informació. Encara que té molt de la meva vida perquè narro un període que inclou des del meu naixement fins avui i que se centra molt en la Transició. És un període clau on s'assenta el model econòmic i polític actual.

-¿Què descobrirà el públic?

-Espero que moltes coses. Per exemple, s'ha parlat poc dels moviments socials en la Transició. La història oficial ho pinta com si fossin els líders de partits polítics els que van fer el procés, però tot sorgeix de la confrontació entre una societat que demanava una vida digna i lliure i un estat dictorial.

-¿Interessarà més ara, a les portes d'eleccions generals?

 

-Des del 15 de maig del 2011 en aquest país estem tenint una conversa col·lectiva sobre política molt sana i aquest espectacle se suma a ella. Encara que des del poder tot això es voldria tancar amb missatges com ara: ja ha passat la crisi, tot està en ordre, tornin cap a casa.

Notícies relacionades

-¿Quin to té el seu discurs? 

-Espero transmetre una certa alegria. El que està ara en joc, més enllà de guanyar o perdre unes eleccions, és seguir creient o no. I hem de ser optimistes perquè si no la vida és molt trista. Un ingredient imprescindible per a la revolució és l'humor. Sense ell no hi ha llibertat.