DRAMA FUTURISTA

La 'resurrecció' de Mateo Gil

El cineasta torna a rodar debutant en el gènere de la ciència-ficció

Tom Hughes ajagut al llit, amb una infermera i el director, Mateo Gil, al costat, preparant una escena.

Tom Hughes ajagut al llit, amb una infermera i el director, Mateo Gil, al costat, preparant una escena. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Morir per tornar a néixer és un somni llargament perseguit per l'ésser humà. Mateo Gil (Las Palmas de Gran Canaria, 1972) s'hi inspira per al seu nou film Proyecto Lázaro, que aquests dies roda a Barcelona. Després d'enfrontar-se a un western, Blackthorn (2011), i a un film de suspens, Nadie conoce a nadie (1999), Gil afronta la seva tercera aventura en solitari com a guionista i director. «És un thriller de ciència-ficció romàntic», explica el cineasta, que fabula sobre la història del primer ésser humà que ressuscita gràcies a la ciència. L'acció transcorre el 2013 i el 2083.

El film es roda en anglès. El protagonista és Tom Hughes (Dare to be wildI am a soldier). En aquest drama futurista interpreta un noi que després de ser-li diagnosticat un càncer opta per crionitzar-se. Això significa avançar la seva mort amb la finalitat de congelar el seu cos a l'espera d'un futur mèdicament més avançat. Completen el repartiment Charlotte le Bon (Yves Saint LaurentUn viaje de diez metros), Oona Chaplin (The longest rideNo llores, vuela) i Barry Ward (Jimmy's HallBlood Cells).

Notícies relacionades

L'equip ha treballat a les Canàries i en uns estudis de Cornellà que simulen ser la clínica on el 2083 el protagonista es convertirà en el primer humà a qui la ciència ressuscita. «La pel·lícula va sobre què és la vida i quin sentit li dóna la mort. La mort és un final inevitable, l'únic que pot donar un sentit a la vida», assegura Gil.

La idea del film ve de quan Gil escrivia amb Alejandro Amenábar Abre los ojos, amb qui també va col·laborar en els guions de Mar adentro Ágora. «Em preguntava com seria despertar-te en un hospital després d'estar desconnectat durant anys. En un altre temps. La teva gent no hi és, el teu context tampoc... Ser reanimat en el futur, sense realitat virtual com a Abre los ojos». Va escriure el guió al llegir la notícia que s'havia fabricat un cor de rata a partir de cèl·lules mare. «Que un cor mort hagués tornat a bategar, encara que poc temps, era increïble. Se'm van posar els pèls de punta. Aquesta notícia et remet a què és la vida com a fenomen físic».