CRÒNICA

Estrella Morente, en calma i amb ànima

La 'cantaora' va obrir amb Niño Josele el Guitar BCN

1
Es llegeix en minuts
LUIS TROQUEL / BARCELONA

Divendres passat, mentre els carnavals començaven a ocupar els carrers, al Palau de la Música Estrella Morente i Niño Josele obrien la nit amb una recreació de la mítica Mañana de Carnaval. Ella caminant cap a ell, vestida d'un vaporós i immaculat blanc, com una núvia camí de l'altar. Veu i guitarra, sols durant tot el recital. I beneint un idil·li artístic tan grat, la persona que ho ha fet possible a primera fila de la llotja que toca l'escenari: Fernando Trueba.

En aquesta mateixa llotja també hi eren Javier Mariscal, Nat Chediak i bona part de la família d'Estrella: el seu marit, Javier Conde; la seva mare, Aurora Carbonell, i el seu germà petit, José Enrique Morente, que precisament la tarda anterior havia ofert una sensacional actuació a la Sociedad Flamenca El Dorado.

Nit inaugural del festival Guitar BCN, amb totes les entrades venudes i Estrella Morente oferint una faceta diferent de la que ens té acostumats. Sense pals flamencs ni coplas. Només antològiques cançons brasileres, tot i que no per això exemptes de jondura. Ja a la inicial Mañana de Carnaval, Niño Josele va afegir a la versió del disc un detall tan anecdòtic com significatiu: la va concloure amb el toc característic de la granadina.

Notícies relacionades

Vigília també del Dia dels Enamorats per a velles cançons que destil·len romanticisme de postal acolorida, somieigs recreats en un insòlit llenguatge. Sense concessions. Tot el repertori brasiler del disc Amar en paz gairebé en idèntic ordre i dos afegits: Niño Josele va tocar el tema Luiza que va gravar amb Chano Domínguez (que també era entre el públic) i, al final, la commovedora Minha, peça de la qual va néixer aquesta aventura tan feliç.

En el segon tram, Estrella, vestida d'un vermell encès, va cantar dreta (com ho sol fer també als concerts per dret) i va ballar sense trencar el clima de pau. Poques vegades les paraules calma i ànima han casat tan bé.