Medi ambient

Els microones contaminen igual que gairebé set milions de cotxes a la UE

Un estudi revela els impactes ambientals negatius d'aquests electrodomèstics, principalment pel seu alt consum

zentauroepp2736891 barcelona 10 03 2005 foto de un  microndas  foto digital de 180118123532

zentauroepp2736891 barcelona 10 03 2005 foto de un microndas foto digital de 180118123532 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'ús de microones només a la Unió Europea (UE) emet tant de diòxid de carboni com gairebé set milions d'automòbils, segons un nou estudi de la Universitat de Manchester, al Regne Unit. Científics d'aquest centre universitari han fet un estudi exhaustiu sobre els impactes ambientals dels microones, considerant el seu cicle de vida complet.

L'estudi, publicat a la revista Science of the Total Environment, va trobar que els microones emeten 7,7 milions de tones de diòxid de carboni per any a la UE, igual que les emissions anuals de 6,8 milions d'automòbils. Els microones a tota la UE consumeixen uns 9,4 terawatts per hora (TWh) d'electricitat cada any, dada que equival a l'electricitat anual generada per tres grans plantes d'energia de gas.

Segons els autors d'aquest treball, s'han de fer esforços per reduir aquest consum millorant la consciència i el comportament dels consumidors per usar els electrodomèstics de manera més eficient. Els microones representen el més alt percentatge de vendes de tot tipus de forns a la UE, amb xifres que arribaran gairebé a 135 milions el 2020. Malgrat això, la taxa del seu impacte sobre el medi ambient no es coneixia.

Alt consum

L'estudi va utilitzar l'avaluació del cicle de vida (LCA, en la sigla en anglès) per estimar els impactes dels microones, tenint en compte la seva fabricació, l'ús i la gestió del residu al final de la vida útil. La investigació mostra que els principals "punts calents" ambientals són els materials utilitzats per fabricar les microones, el procés de fabricació i la gestió de l'aparell al final de la vida útil. Però és el consum d'electricitat pels microones el que té més impacte en el medi ambient, tenint en compte tot el seu cicle de vida, des de la producció de combustibles fins a la generació d'electricitat. En total, els microones a tota la UE consumeixen un estimat de 9,4 terawatts per hora (TWh) d'electricitat cada any, igual que la generació anual d'electricitat de tres grans plantes d'energia de gas.

Els autors de l'estudi suggereixen que els esforços per reduir el consum s'han de centrar a millorar la consciència i el comportament dels consumidors per usar els electrodomèstics de manera més eficient. Per exemple, el consum d'electricitat per microones es pot reduir ajustant el temps de cocció al tipus de menjar.

Renovació abans del final de la seva vida útil

Notícies relacionades

El doctor Alejandro Gallego-Schmid, de la Facultat d'Enginyeria Química i Ciències Analítiques, explica que "els ràpids avenços tecnològics i la caiguda dels preus estan impulsant la compra d'aparells elèctrics i electrònics a Europa". "Els consumidors ara tendeixen a comprar electrodomèstics nous abans que els existents arribin al final de la seva vida útil, ja que els productes electrònics s'han convertit en articles de moda i d'estatus -indica-. Com a resultat, els equips elèctrics rebutjats, com les microones, són un dels fluxos de residus de més ràpid creixement a tot el món".

L'estudi també mostra que la regulació existent no serà suficient per reduir l'impacte ambiental dels microones, i per això els seus autors recomanen desenvolupar regulacions específiques per a aquests dispositius dirigides al seu disseny. Segons ells, això ajudarà a reduir la quantitat de recursos utilitzats per generar microones i residus al final de la seva vida útil.