GESTIÓ DE L'AIGUA

Les dessalinitzadores de Catalunya pugen la seva producció al 70%

Els embassaments de les conques internes es troben al 49% de la seva capacitat

amadridejos41199110 sociedad vista aerea de la desalinizadora del llobregat  en 171205173714

amadridejos41199110 sociedad vista aerea de la desalinizadora del llobregat en 171205173714 / ATLL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha potenciat en les últimes setmanes l'ús d'aigua dessalinitzada per compensar el descens de les reserves als embassaments de les conques internes.

Concretament, la dessalinitzadora del Llobregat, situada al municipi del Prat, està funcionant al 70% de la seva capacitat, i la planta de la Tordera, a Blanes, produeix el 75% i destina una part a l'àrea de Barcelona. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat alberguen uns 300 hectòmetres cúbics d'aigua i es troben al 49% de la seva capacitat màxima, segons ha informat l'ACA en un comunicat. 

En situacions de normalitat hídrica, les dues dessalinitzadores funcionen a baix rendiment (un 10% la del Llobregat i un 20% la de la Tordera), però incrementen la producció precisament quan els embassaments comencen a baixar de volum.

L'objectiu d'activar aquestes plantes és precisament reduir el descens de les reserves. Gràcies a l'increment de producció s'ha evitat extreure 50 hm3 dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, "una xifra que equivaldria al consum d'aigua de cinc milions de persones per a un període de dos mesos", subratlla l'ACA. Si la situació s'agreuja, les plantes incrementarien encara més la producció.

Durant els últims anys s'han recuperat els volums disponibles de l'aigua subterrània de l'aqüífer del delta del Llobregat, i amb això ara es pot incrementar el seu ús amb l'aportació d'1,77 hm3 cada mes.

Resta d'embassaments

Pel que fa a la resta d'embassaments, Darnius-Boadella (Alt Empordà) està al 37%, amb 22,4 hm3. "Amb aquests volums, les demandes domèstiques de la zona estan garantides durant tot un any i s'haurà d'esperar a les pluges que caiguin en els pròxims mesos per saber si es podrà garantir la campanya de reg prevista per a l'estiu que ve", afirma l'ACA.

En una situació similar estarien els embassaments de Siurana i Riudecanyes (12,5% i 18,4% respectivament). El primer, amb els volums actuals, "garanteix les demandes domèstiques per a dos anys a la zona del Priorat, però haurà esperar a les pluges per saber si es pot garantir la campanya de reg de l'estiu pròxim". En la mateixa situació hi hauria el pantà de Riudecanyes

Pròxim pla de gestió

Notícies relacionades

Aquestes són les mesures que s'estan portant a terme actualment i que es revisen diàriament. Amb vista a la primavera es preveu tenir aprovat el Pla Especial de Sequera, l'eina que farà possible la gestió d'una possible sequera (ara estaríem en fase de prealerta, situació que no comporta restriccions d'usos, i s'entraria en una hipotètica fase d'alerta quan els embassaments del Ter-Llobregat arribessin al 34%).

Actualment es disposa de més recursos que en la sequera del 2007 i 2008, uns 122 hm3 procedents de la dessalinització, la recuperació de captacions en desús i la millora en els tractaments de potabilització. En cas d'agreujar-se la sequera i arribar les reserves al 25%, es recorreria a l'aportació d'aigua regenerada al tram final del Llobregat per incrementar el cabal del riu i així disposar de més aigua per ser potabilitzada.