GESTIÓ HÍDRICA

La dessalinitzadora del Prat augmenta la seva producció al 50% per contrarestar la sequera

Els embassaments de les conques internes de Catalunya se situen al 49%, el nivell més baix dels últims quatre anys

zentauroepp10792284 desaladora prat171123172323

zentauroepp10792284 desaladora prat171123172323 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

El volum d’aigua emmagatzemada als embassaments de les conques internes, que proveeixen tres quartes parts de la població de Catalunya, es va situar ahir per sota del 50%, per primera vegada en els últims quatre anys, i això ha obligat a augmentar la producció de les dues dessalinitzadores. Segons va informar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la dessalinitzadora del Llobregat-el Prat, que en situacions de normalitat funciona al 10% a causa del cost econòmic que suposa, ha incrementat la seva activitat fins al 50%, equivalent a 120.000 metres cúbics diaris, i «la previsió és incrementar-la fins al 60% en una o dues setmanes».

Els embassaments de les conques internes emmagatzemen un total de 339 hectòmetres cúbics d’aigua(49%), lleugerament per sota dels 357 de l’any anterior per les mateixes dates, xifra que garanteix el proveïment durant almenys sis mesos fins i tot en el cas hipotètic que no plogués ni una gota. El sistema Ter-Llobregat té 310 hectòmetres cúbics (51%), amb el llindar d’entrada en alerta situat en el 34%.

Notícies relacionades

Pel que fa als embassaments amb més capacitat, que són a més a més els que proveeixen Barcelona i la seva regió metropolitana, la Baells està al 54%, i Sau-Susqueda, al 49%. Més malament estan els de Darnius-Boadella (37%) i Siurana-Riudecanyes (14%). «Les demandes de proveïment estan assegurades i s’haurà d’esperar a les pluges dels pròxims mesos per veure si es poden garantir les demandes de reg», va afirmar l’ACA. Aquest cap de setmana podria ploure a Catalunya, especialment demà a la nit, però les precipitacions seran escasses i s’espera que es concentrin al litoral.

A més a més d’augmentar la producció de la dessalinitzadora del Llobregat, en els últims dies s’han fet proves en la conducció que enllaça la planta del Tordera (Blanes, Selva) i la potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental). Des de dimecres aquesta canonada està activa. La dessalinitzadora del Tordera funciona també al 50% i produeix un total de 30.000 metres cúbics diaris, dels quals la meitat es destinen a proveir el seu àmbit (nord del Maresme i sud de la Selva) i la resta es deriva a l’àrea de Barcelona.