COP23 A BONN

Obre la cimera del clima: "¿És que no veieu el que ja està passant?"

Els estats insulars adverteixen a Bonn: "Si la devastació vista al Carib no és prova suficient de la realitat de les pèrdues, llavors no sabem què ho aconseguirà"

zentauroepp40840555 cambio climatico171106172742

zentauroepp40840555 cambio climatico171106172742 / Martin Meissner

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

La nova cimera mundial del clima, la número 23, es va iniciar ahir a Bonn amb una crida enèrgica a actuar amb urgència contra l’escalfament global. «La nostra demanda col·lectiva per al món és que mantingui el rumb establert a l’Acord de París del 2015», va dir el primer ministre de Fiji i president de la conferència, Frank Bainimarama, durant la cerimònia d’obertura. «Si no estem a l’altura del repte, fracassarem. Tots estem al mateix vaixell», va insistir. «Ja no podem donar-nos el luxe d’esperar, hem d’actuar ara», va afegir la diplomàtica mexicana Patricia Espinosa, la secretària executiva de la Convenció de l’ONU sobre Canvi Climàtic (UNFCCC).

Amb la constatació científica que el problema dista molt d’estar resolt –en els últims anys s’han batut rècords de temperatura i concentració de CO2 a l’atmosfera, a més de registrar-se fenòmens adversos d’una intensitat desconeguda, com el recent cicló Irma a l’Atlàntic–, els representants de 190 països es reuneixen fins al pròxim dia 17 per intentar posar en funcionament l’acord a què es va arribar a la capital francesa.

Territori amenaçat

Per primera vegada, una conferència de l’ONU sobre canvi climàtic –conegudes tècnicament com a COP– està presidida per Fiji, un representant de les illes, els territoris més amenaçats per l’augment del nivell del mar. «¿No veieu el que està passant? Si els moments de devastació que hem vist al Carib no proporcionen proves prou clares de la realitat de les pèrdues, llavors no sé què ho aconseguirà», va dir en relació amb els recents huracans Thoriq Ibrahim, president de l’Aliança de Petites Illes (AOSIS), que agrupa prop de 40 estats insulars (o amb problemes similars) del Pacífic, l’Índic i el Carib.

Espinosa, de l’ONU, va afegir que Bonn ha de ser «la plataforma de sortida d’un nou nivell d’ambició» ja que les promeses de retallada d’emissions anunciades fins ara, fins i tot si s’implementen completament, «no són suficients» per limitar a dos graus l’augment de la temperatura respecte als nivells preindustrials. La ministra alemanya de Medi Ambient, Barbara Hendricks, va alertar també sobre el «punt de no retorn» a què s’acosta la humanitat si no es presta atenció als límits fixats a París.

La COP23 serà una reunió molt tècnica en la qual es negociarà essencialment sobre com s’han de presentar els plans de reducció d’emissions de cada país perquè siguin transparents i comparables, i de quina manera s’hauran de revisar a l’alça els objectius. També s’ha de portar a terme un seguiment de l’assistència financera promesa pels països més desenvolupats.

Notícies relacionades

A Bonn s’esperen al voltant de 20.000 participants entre delegats nacionals, representants d’oenagés ecologistes i de desenvolupament, representants locals i regionals, empreses, periodistes i diversos lobbies de pressió.

Entre els dirigents confirmats es compten el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, entre altres. A la cimera climàtica no hi falten ni tan sols els Estats Units, malgrat que el seu president va anunciar la retirada del país de l’Acord de París. El negociador fijià Nazhat Shameem Khan era tranquil·litzador: «Hem continuat treballant amb els EUA aquest any, i el que estem veient és la seva voluntat de participar de manera constructiva».