Nombrosos avistaments

Alerta per la proliferació d'un peix globus molt tòxic a les Canàries

La ingesta del 'Lagocephalus lagocephalus' afecta ràpidament la sang, on redueix el nombre de cèl·lules vermelles

ejemplares-de-lagocephauls-lagocephalus

ejemplares-de-lagocephauls-lagocephalus

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) ha advertit aquest divendres que cada vegada és més freqüent l'avistament i captura a les illes Canàries de peixos globus 'Lagocephalus lagocephalus', una espècie que resulta molt tòxica per a l'home si és consumida.

En un comunicat recollit per Efe, l'IEO precisa que la presència d'aquest peix a les Canàries "no és nova", però subratlla que hi ha dades que indiquen que les seves poblacions "semblen haver augmentat considerablement".

De fet, explica que durant el mes de juliol i, sobretot, a l'agost, científics del Centre Oceanogràfic de les Canàries han rebut nombroses trucades sobre avistaments i captures d'exemplars de 'Lagocephalus lagocephalus'.

"Les raons d'aquest augment no són fàcils d'explicar, encara que semblen motivades per processos naturals de deriva o dispersió de les seves poblacions", apunta Pedro J. Pascual Alayón, investigador del Centre Oceanogràfic de les Canàries de l'IEO, en un comunicat.

Molt voraç

Aquesta espècie de peix globus té un caràcter pelàgic molt accentuat i es distribueix per tot l'oceà.

Es tracta, a més, de peixos molt voraços, que es desplacen formant grans bancs que poden ser avistats tant a alta mar com a prop de la costa.

L'octubre de l'any 2014, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ja va difondre un avís entre tots els departaments de pesca d'Espanya per advertir les confraries de la presència en aigües del Mediterrani d'una espècie de la mateixa família de peixos globus.

"S'alerta de la captura d'un peix verinós per part d'un arrossegador de Dénia, que conté tetraodontoxina, una toxina paralitzant del sistema nerviós (...) Se sol·licita que es prenguin les mesures oportunes donada la toxicitat d'aquesta espècie per evitar la seva introducció en la cadena de comercialització (...)", deia aquell avís, que ara torna a reproduir l'IEO.

En aquella ocasió, l'espècie era 'Lagocephalus sceleratus', també tòxica, com el seu parent 'Lagocephalus lagocephalus'.

En experiments de laboratori, realitzats amb rosegadors, s'ha demostrat la toxicitat d'aquest tipus de peixos globus. La seva ingesta afecta ràpidament el torrent sanguini, on redueixen el nombre de cèl·lules vermelles (hemoglobina i hematòcrit), expliquen els científics.

Notícies relacionades

"S'ha observat fins i tot que, una vegada cuinat, l'aigua utilitzada per fer-ho és més tòxica que el peix fresc, i per tant no s'ha de consumir", afegeix l'IEO en el seu comunicat.

A les Canàries es poden trobar quatre espècies de peix globus tòxic: 'Sphoeroides marmoratus', 'Canthigaster rostrata', 'Sphoeroides pachygaster' i 'Lagocephalus lagocephalus'.

Temes:

Canàries