EL FUTUR DEL CLIMA

El canvi climàtic augmentarà un 5,7% el consum elèctric a Espanya

Un estudi internacional calcula que la demanda creixerà a la majoria dels països europeus, tret dels nòrdics

Els hiverns més suaus reduiran les necessitats de calefacció, però no compensaran la refrigeració estival

cmontanyes16414463 aire170829193955

cmontanyes16414463 aire170829193955

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos / Barcelona

La pujada de les temperatures resultat del canvi climàtic modificarà clarament les pautes de consum elèctric a Europa a l’augmentar les necessitats de refrigeració a l’estiu, especialment als països del sud, incloent-hi Espanya, i baixar la demanda de calefacció a l’hivern, sobretot als països nòrdics. Aquesta és la conclusió d’un estudi encapçalat per investigadors alemanys i nord-americans que ha calculat el consum futur en 35 països. El treball s’ha publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS).

Per al cas espanyol, un dels països més malparats, el balanç anual per a la dècada de 2080 serà un augment del consum d’almenys el 5,6% en cas que la comunitat internacional segueixi amb els braços plegats o del 2,1% si s’apliquen de forma efectiva i ràpida els acords de París. Hi haurà un increment en la majoria de països del sud i del centre, amb destacades pujades a Sèrbia (+7,7%) o Macedònia (+7,6%), mentre que en els beneficiaris se situaran, entre altres, Suècia (-5,4%) i Finlàndia (-3,8%).

Un altre dels resultats de l’estudi és que, com ja s’està observant a Espanya, el pic de màxim consum es desplaçarà d’hivern a estiu en almenys 18 dels 35 països analitzats, cosa que a més podria afectar la tensió de les xarxes elèctriques europees, que en període estival «ja estan molt estressades», diuen els autors. Aquests consideren essencial millorar la interconnexió entre països i fomentar les fonts renovables.

Els dies ideals: màxima de 22 graus

«És fascinant veure com la resposta del consum d’electricitat als canvis de temperatura és similar en el pic dels països europeus i l’ús total d’electricitat sembla que és menor en dies amb una temperatura màxima de 22 graus i augmenta quan aquesta temperatura màxima diària puja o baixa», explica en un comunicat la coautora del treball Leonie Wenz, de l’Institut Potsdam per a la Investigació sobre Canvi Climàtic.

«Utilitzem aquesta característica comuna com a base per estimar el futur consum d’electricitat sota el canvi climàtic, que està més enllà del rang actual de temperatura, de manera que els països europeus que ja estan experimentant temperatures molt altes serveixen d’exemple per al futur dels països més freds –subratlla Wenz–. Resulta que la demanda més gran d’electricitat a Europa passarà de Suècia o Noruega a països com Portugal o Espanya». 

Demanda d'aire condicionat

Notícies relacionades

El consum, en qualsevol cas, no és l'únic problema. "Quantificar la connexió entre la calor i el comportament humà està en la frontera de la investigació sobre el canvi climàtic. Hi ha ara àmplia evidència que quan fa calor fora, la qualitat de l'aire pateix, la gent està més estressada, agressiva, violenta i és menys productiva", adverteix el coautor Max Auffhammer, de la Universitat de Califòrnia a Berkeley (EUA).

El principal mecanisme d'adaptació disponible per als éssers humans per combatre les altes temperatures a l'aire lliure és en un ambient d'interior refrigerat, que en la majoria dels entorns requereix el consum de quantitats significatives d'electricitat. "Aquesta demanda d'aire condicionat posarà pressió sobre les xarxes elèctriques quan fa calor fora i la infraestructura de generació i transmissió ja estan tenses", afegeix Auffhammer.