UN ANY DESPRÉS DE LA PAELLA AMB PORC

Polèmica a Mataró per la possible implantació d'un menú únic musulmà en un menjador escolar

L'Escola Rocafonda va fer públic que "tota la carn serà 'halal' i quan hi hagi carn de porc se substituirà per una altra carn 'halal"

Davant les queixes d'un grup de mares, el menú s'ha rectificat i clarifica que preveu dues opcions, una amb carn apta per a musulmans i una altra sense

matar

matar
mataro-2

/

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

"Tota la carn serà 'halal' [permesa per l'islam] i quan hi hagi carn de porc se substituirà per una altra carn 'halal". Amb aquesta nota a peu de pàgina feia públic fa uns dies el menú del menjador d'aquest nou curs l'Escola Rocafonda de Mataró, ubicada al barri amb aquest mateix nom, el que més immigrants -en percentatge, un 33,46%

A aquest menú hi van tenir accés els pares i mares del centre abans de divendres passat, quan va tenir lloc la reunió del menjador pròpia del principi de curs. "A la reunió hi vam anar amb la foto del menú [a què van accedir mitjançant el Facebook i la web de l'escola] al mòbil. Jo, com altres mares, ens vam queixar que no enteníem per què els nostres fills havien de deixar de menjar carn de porc. Allà ens van donar a entendre que aquest any només hi hauria una possibilitat de menú, la que contenia carn 'halal", explica Eva Colomer, mare de dues alumnes de l'Escola Rocafonda.

Ara, no obstant, aquest menú ja no existeix, i tant a la web de l'escola com al seu Facebook hi apareix un altre menú rectificat -"degut al malentès", explica el col·legi- amb dues opcions: una "amb carn 'halal" i una altra sense; opcions que confirma el Departament d'Ensenyament de la Generalitat

"Aquestes dues opcions són les que hem mantingut sempre", explica la directora de l'escola, Roser Major, que assegura que no sap res del primer menú que es va fer públic i especifica que el servei de menjador el coordina l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA).

El secretari de l'AFA, Raúl Caravaca, ratifica que "des del primer moment hi ha hagut intenció de mantenir les dues opcions de menú. Potser hi va haver un malentès per la manera d'expressar-ho, però mai hem pensat a obligar cap nen a menjar carn 'halal'. El que passa és que tres o quatre mares que no fan res per millorar l'escola, en lloc de parlar amb l'AFA o amb la direcció del centre, s'han dirigit directament al partit racista Plataforma per Catalunya i ells han intentat treure'n rèdit polític intentant destrossar la imatge del col·legi".

"Aparença de menjar ecològic"

L'Anna, una altra mare d'alumnes del centre, puntualitza que, en la reunió de divendres passat, a ella sí que li van assegurar que, malagrat el malentès, "aquest any també hi hauria opció de menú amb carn de porc, però em van dir que ho havien escrit d'aquesta manera per no haver de donar tota l'explicació".

Tot i així, l'Anna comparteix l'opinió d'Eva Colomer, una altra de les "aproximadament 20 mares crítiques" -segons Eva- amb l'antic menú: "Ens van vendre que el menú seria ecològic, però aquesta aparença de menjar ecològic es va convertir en el menú per a nens musulmans que ara ens trobem, ja que contenia cuscús, falàfel, fajol, cúrcuma o tabule, i els meus fills no saben ni què és tot això". Al nou menú, no obstant, alguns aliments com el cuscús, el tabule o la cúrcuma han desaparegut o disminuït arran de les queixes de les mares.

"Aquest canvi no s'ha donat perquè fos menjar marroquí, com diuen aquestes mares, sinó perquè no volem cap conflicte i s'ha comentat que els nens no estan acostumats a aquesta mena de menjar, de manera que s'introduiran els canvis de mica en mica", comenta el secretari de l'AFA, que puntualitza que "el verdader problema que tenim és que hi ha molts nens becats, i com que les beques no cobreixen els cinc dies de la setmana, nosaltres intentem que aquests nens mengin bé".

L'Eli, una altra mare afectada, reitera juntament amb Vanesa, mare d'un alumne de Rocafonda, que "jo també havia entès que només hi hauria una opció de menú únicament amb carn 'halal", i sosté que "la nova opció tampoc m'agrada perquè hi ha un excés de verdures i carència de carn. Jo entenc els costums de cadascú i veig perfecte que els nens musulmans puguin tenir el seu propi menjar, però al menú, de menjar mediterrani, poc". L'Eli, juntament amb altres mares, ha posat una reclamació en la recepció del col·legi, i diu que el dia 25 hi haurà una reunió per debatre sobre el tema.

"Podran escollir"

El regidor d'Educació de Mataró, Miquel Àngel Vadell, explica a aquest diari que ha parlat amb l'AFA i que aquesta li va assegurar que les famílies podrien escollir "entre dos tipus de menús". Vadell fa èmfasi que l'empresa que gestiona el càtering del menjador escolar, que ha canviat recentment després de 8 anys, "va ser votada per majoria en assemblea per les mateixes famílies, de manera que no hi ha hagut cap imposició".

Aquesta polèmica arriba un any després que el mateix barri de Mataró visqués la controvèrsia per una paella popular amb porc i alcohol -fet que rememoren les mares entrevistades-, sobre la qual els veïns de Rocafonda va proposar substituir els ingredients per "incloure" la comunitat musulmana però l'organització s'hi va negar.

Notícies relacionades

Per la seva part, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) argumenta que no coneixen cap cas d'escola catalana on s'hagi implantat com a opció única un menú apte per a nens musulmans.

Més notícies de Mataró en l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA