Dur revés a l'Ajuntament de Mataró pel planejament urbanístic de Can Fàbregas

El TSJC dona la raó a l'Assemblea Pagesa del Maresme contra l'Ajuntament i anul·la la modificació urbanística

L'alcalde de Mataró, David Bote, ha admès per primera vegada que veu "molt difícil" l'arribada d'El Corte Inglés

El solar de Can Fàbregas de Mataró, on teòricament s’hauria d’ubicar El Corte Inglés a la capital del Maresme.

El solar de Can Fàbregas de Mataró, on teòricament s’hauria d’ubicar El Corte Inglés a la capital del Maresme.

2
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / EFE / MATARÓ

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estimat el recurs interposat per l'Assemblea Pagesa del Maresme, de Mataró, contra la Conselleria de Territori i Sostenibilitat respecte a una modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Mataró aprovada per l'Ajuntament relativa a l'illa de Can Fàbregas i de Caralt, on estava previst que El Corte Inglés instal·lés un dels seus centres. 

Segons la decisió del TSJC, que EL PERIÓDICO ha avançat aquest migdia, es declara “nul·la de ple dret” l'ordenació de l'illa de Can Fàbregas i de Caralt, per la qual cosa s'haurà de refer de nou tot el procés legal seguit fins ara per les autoritats municipals.  

Aquesta modificació es va aprovar per unanimitat al Ple de març del 2013, juntament amb dos convenis subscrits un amb la plataforma ciutadana Salvem Can Fàbregas i l'altre amb el grup municipal de la CUP, de manera que es posava punt final a la polèmica ciutadana generada pel desmuntatge de la nau original.

Així mateix, es torça una mica més el camí perquè la instal·lació de l'equipament comercial es faci realitat, ja que els responsables d'aquesta firma han repetit en diverses ocasions que no donaran el vistiplau a la seva arribada fins que totes les dificultats urbanístiques s'hagin resolt.   

La sentència conté, a més, paràgrafs molt contundents contra l'actuació dels dos governs municipals anteriors i critica molt durament la idea de desmuntar i tornar a muntar la fàbrica de Can Fàbregas en un altre emplaçament, al mateix carrer, com es va aprovar en el seu moment: "D'irracionalitat del paquet normatiu que es porta a enjudiciament d'aquesta Sala parlem en la mesura que desarrelar un conjunt protegit, i catalogat amb el màxim nivell de protecció que el PEPA va executar, de la seva ubicació, per portar-lo, seccionat i empaquetat, a un paratge agrícola, a l'espera de ser reubicat, al cap dels anys, a escassos metres del seu emplaçament inicial, es revela una excentricitat inversemblant".

L'ALCALDE ADMET QUE VEU "MOLT DIFÍCIL" L'ARRIBADA DEL CORTE INGLÉS

L'alcalde de Mataró, David Bote, ha afirmat aquesta tarda en una convocatòria davant els mitjans que serà "molt difícil", encara que "no impossible", que el Corte Inglés es pugui instal·lar a la ciutat després de la sentència del TSJC. Era la primera vegada que Bote es manifestava en aquest to respecte a l'arribada de la locomotora comercial que s'espera des de fa anys. En tot cas, s'ha compromès a "fer tots els possibles" per aconseguir-ho.

L'alcalde ha explicat que els serveis jurídics de l'ajuntament estudiaran la sentència per presentar un recurs de cassació, i que analitzaran les possibilitats urbanístiques per determinar si és viable fer compatible el centre comercial amb la fàbrica de Can Fàbregas.

La sentència del TSJC no deixa clar, segons l'alcalde, si la fàbrica de Can Fàbregas s'haurà de reconstruir en el seu punt original, tot i que la intenció del consistori és esgotar tots els recursos possibles per mantenir l'acord amb El Corte Inglés.

Un nou trasllat podria costar uns 1.600.000 euros, segons la regidora d'Urbanisme, Nuria Calpe, que s'haurien de sumar a l'1.800.000 euros ja invertits la primera vegada que la justícia els va obligar a assumir el cost del desmuntatge de la fàbrica.

Notícies relacionades

L'ajuntament es manté a l'espera de la decisió d'El Corte Inglés, que encara no s'ha manifestat, mentre lamenta la "mala notícia" de la sentència del TSJC.

Més notícies de Mataró

Temes:

Urbanisme