PRÒXIM ORIENT

L'agència de l'ONU per als refugiats palestins dona l'alarma després de la retallada de fons dels EUA

La UNRWA llança una campanya global de recaptació després que Washington hagi congelat la meitat de la seva aportació

Els hospitals i l'accés a l'escola de més de mig milió de nens estan amenaçats, afirma l'organisme

L'agència de l'ONU per als refugiats palestins dona l'alarma després de la retallada de fons dels EUA

ABED AL HASHLAMOUN (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA) ha anunciat que posarà en marxa una campanya de recaptació de fons per suplir la retirada de l'ajuda econòmica per part dels Estats Units (EUA). Aquest dimarts, el Departament d'Estat dels EUA va fer oficials les amenaces de l'Administració de Trump i va congelar 53 dels 100 milions d'euros que havia d'aportar a l'organització aquest any.

El comissari general de la UNRWA, Pierre Krahenbuhi, ha assegurat a través d'un comunicat que la decisió dels EUA representa una amenaça per a "una de les iniciatives de desenvolupament humà més exitoses i innovadores del Pròxim Orient". A més, Krahenbuhi ha destacat que després de la congelació de fons nord-americans, l'accés a l'escola de 525.000 nens i nenes està en perill.

Krakhenbuhi ha comunicat que en els pròxims dies el comissionat general posarà en marxa una campanya global per mantenir les escoles i els hospitals oberts aquest 2018 i ha fet una crida als estats membres de l'ONU perquè recolzin l'entitat.

"Demano als països d'acollida i als nostres donants que s'uneixin i recolzin la UNRWA perquè puguem crear noves aliances i iniciatives de finançament que assegurin als estudiants palestins l'accés a l'educació i que preservin la dignitat dels nens refugiats i les seves famílies", ha manifestat el comissari.

Les aportacions econòmiques dels EUA representen una quantitat fonamental per al desenvolupament de les activitats de l'agència. El 2016, el gegant americà va ser el principal donant de l'organisme, i va aportar gairebé 300 milions d'euros.

Suspensió de les negociacions

Encara que la portaveu del Departament d'Estat dels EUA, Heather Nauert, va assegurar que la decisió de retirar els fons "no és un càstig", la mesura s'ha pres després que les autoritats palestines suspenguessin les negociacions amb el Govern nord-americà arran del fet que aquest reconegués Jerusalem com a capital d'Israel.

Notícies relacionades

El 2 de gener, Donald Trump va publicar un tuit en què amenaçava l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) amb retirar les ajudes econòmiques si no s'asseia a negociar amb Israel. Arran d'aquesta advertència, l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley, va esmentar la possibilitat de retirar també els fons a la UNRWA.

L'agència per als refugiats palestins va ser fundada per l'ONU el 1949 per proporcionar assistència als centenars de milers de palestins que van ser expulsats de les seves llars després de la guerra del 1948 amb Israel. Avui dia, més de cinc milions de palestins refugiats al Pròxim Orient reben ajuda de la UNRWA.