Tempesta als EUA

Trump defensa la seva salut mental: "Soc un geni estable"

El president surt al pas de les incendiàries revelacions del llibre 'Foc i fúria', que s'ha esgotat a moltes llibreries en menys de 24 hores

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump s'ha reclòs aquest cap de setmana a Camp David amb els líders republicans per discutir les prioritats de l'agenda política el 2018, un any en què els conservadors hauran de defensar el seu control de les dues cambres del Congrés en les eleccions legislatives del pròxim mes de novembre. Aquestes reunions haurien d'haver-li servit per desviar l'atenció del llibre que repassa el primer any del seu mandat i on es qüestiona seriosament la seva salut mental i la seva preparació per regir el rumb dels Estats Units, però el president ha preferit seguir alimentant la polèmica. "Jo vaig passar de ser un empresari d'enorme èxit, a una estrella de la televisió, a president dels EUA en el meu primer intent. Em sembla que això no equival a ser molt intel·ligent, sinó a ser un geni, un geni molt estable", ha dit en una de les seves seqüències de tuits matutins.

Trump ha culpat els demòcrates i els "mitjans generalistes de notícies falses" de qüestionar la seva salut repetint la mateixa estratègia que van utilitzar amb Ronald Reagan, un president que va tenir uns quants lapsus durant el seu mandat, apareixent en ocasions confós i incapaç de saber on era. Tan sols cinc anys després d'abandonar la Casa Blanca, Reagan va ser diagnosticat d'Alzheimer. "Al llarg de la meva vida, les meves dues grans virtuts han sigut la meva estabilitat mental i el fet de ser molt intel·ligent", ha escrit Trump a les xarxes socials amb la seva modèstia habitual.

"Com un nen"

‘Fire and Fury’, el llibre de Michael Wolff que està fent furor a les llibreries des de la seva publicació divendres i esgotat en moltes llibreries en menys de 48 hores, el periodista descriu un president que repeteix les mateixes frases constantment, que té problemes per reconèixer als seus vells amics, que és incapaç de llegir més de mitjana pàgina sense distreure's i que té problemes de comprensió. En les entrevistes promocionals, Wolff l'ha definit "com un nen" i s'ha mostrat convençut que el seu llibre ajudarà a precipitar la caiguda del president abans del final del seu mandat.

Trump ha carregat amb contundència a Twitter contra l'autor de la publicació que ha aconseguit treure'l de polleguera. El president qualifica Wolff de "perdedor total".

Notícies relacionades

"La història que explico sembla presentar la seva presidència d'una forma que suggereix que està incapacitat per fer el seu treball", ha dit l'autor a la BBC. "Aquesta percepció, aquesta premissa, acabaran posant fi a la seva presidència". La idea que Trump podria estar mentalment incapacitat per ocupar el càrrec fa mesos que pul·lula a Washington. Diversos legisladors han posat en entredit el seu seny i s'han escrit llibres analitzant el seu perfil psicològic, on s'ha especulat amb els possibles trastorns que podria patir, des d'un trastorn de personalitat narcisista a alguna mena de condició neurològica degenerativa.

Tota aquesta conversa està restant atenció a les accions de la seva Administració, que acaba de demanar 18.000 milions de dòlars al Congrés per finançar el mur amb Mèxic i segueix celebrant els màxims històrics a les borses, com els 25.000 punts assolits per l'índex Dow Jones.