GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Els casos de còlera al Iemen ja arriben al milió

Metges sense Fronteres alerta de que ara s'ha afegit una epidèmia de diftèria

zentauroepp41386701 tribesmen loyal to the houthi movement hold their weapons as171221143224

zentauroepp41386701 tribesmen loyal to the houthi movement hold their weapons as171221143224 / MOHAMED AL-SAYAGHI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Ginebra

Enmig de la guerra, els casos de còlera al Iemen ja se xifren en un milió, segons ha anunciat aquest dijous el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), mentre que la coalició internacional que lidera l'Aràbia Saudita continua bombardejant els rebels houthis, aliats de l'Iran.

"Els casos de còlera han arribat a la barrera del milió, cosa que amplia el patiment d'aquest país sotmès a una guerra brutal, ha indicat el CICR. Aquesta xifra ja havia sigut avançada per algunes oenagés que treballen al país i que es lamentaven que el conflicte del Iemen ha caigut en l'oblit.

Entre el 27 d'abril i el 8 de novembre del 2017, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va registrar 913.741 casos sospitosos de còlera al Iemen i 2.196 morts per aquesta malaltia. Segons Metges sense Fronteres (MSF) hi ha hagut 2.225 morts per còlera.

Per si això no fos suficient, ara ha sorgit al país una epidèmia de diftèria, segons MSF. "Ara que el còlera comença a disminuir veiem un brot de diftèria, amb 312 casos (des de l'octubre), dels quals 35 han mort, cosa que indica una mortalitat del 10%, però que en el cas dels nens menors de 5 anys és del 25%", ha alertat el representant de MSF al Iemen, Marc Poncin.

Malgrat que no es preveu una multiplicació de casos al mateix ritme que el còlera, la diftèria preocupa els especialistes perquè es tracta d'una malaltia que pràcticament havia desaparegut gràcies a les polítiques d'immunització,  i per això la seva reaparició complica el seu tractament.

A més del Iemen, només hi ha tres focus epidèmics de diftèria al món: entre els refugiats rohingyes de Bangla Desh, a Veneçuela i a Indonèsia.

Dependent de l'ajuda internacional

Es tracta, no obstant, d'una malaltia que, com el còlera i altres, ha reaparegut al Iemen a causa de la guerra, que ha provocat que el sistema de salut sigui totalment dependent de l'ajuda internacional. Almenys la meitat d'instal·lacions mèdiques iemenites estan destruïdes o funcionen parcialment.

La diftèria causa una infecció aguda de les vies respiratòries i pot produir la mort del malalt per asfíxia i insuficiència cardíaca.

MSF està responent a aquesta emergència als centres mèdics que té en diferents àrees del país, particularment a les més afectades pel conflicte armat, que es va agreujar a partir de l'abril del 2015, quan una coalició militar liderada per l'Aràbia Saudita va intervenir contra la rebel·lió dels houthis.

No obstant, Poncin subratlla que atendre els malalts és molt complicat pels nivells de violència i perquè per a qualsevol moviment en favor de la població s'ha de rebre una autorització prèvia de la coalició saudita o dels rebels, depenent de qui exerceixi el control a la zona. 

Notícies relacionades

No obstant, MSF descarta que la diftèria pugui estendre's com ho va fer aquest any el còlera, ja que la seva transmissió no és tan fàcil. Mentre que el còlera es transmet per l'aigua contaminada, la diftèria s'encomana a través de la saliva o una altra secreció de la persona contaminada.

Sobre l'evolució del còlera, MSF assenyala que l'epidèmia pràcticament ha finalitzat, però considera "inevitable" un rebrot a partir de l'abril, quan comenci novament la temporada de pluges.

Temes:

Iemen Malalties