Por a la Gran Poma

Atemptat fallit a Nova York

L'autor d'un atac frustrat al metro és un noi de Bangla Desh que portava un explosiu casolà adossat al cos

zentauroepp41277203 police respond to a report of an explosion near times square171211141722 / Charles Zoeller

zentauroepp41277203 police respond to a report of an explosion near times square171211141722
Nombroses ambulàncies s’han desplaçat fins a la zona per atendre possibles ferits.

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Afortunadament per a Nova York i els novaiorquesos, Akayed Ullah és un aprenent, i dolent, de terrorista. Ahir, aquest jove de 27 anys originari de Bangla Desh va resultar ferit i va ser detingut després de realitzar un intent frustrat d’atemptat al metro. I encara que el seu amateurisme va impedir que es fes realitat el que el governador estatal, Andrew Cuomo, ha definit com «el pitjor malson» de la gran urbs –un atac a la transitada xarxa de metro en què es realitzen diàriament sis milions de viatges–, la seva acció va servir com a recordatori d’una cosa que també va subratllar Cuomo: «Nova York és un objectiu per a molts que volen fer una declaració contra la democràcia, contra la llibertat».

Quaranta dies després que Sayfullo Saipov matés vuit persones atropellant-les amb una camioneta en un carril bici al costat del riu Hudson, les primeres víctimes mortals del terrorisme a Nova York des dels atemptats de l’11-S del 2001, Ullah pretenia tornar a sembrar la ciutat de mort. Havia escollit per a la seva acció el túnel subterrani que uneix l’estació de Times Square, pel qual passen 12 línies i que és el més transitat de la ciutat, amb l’estació de Port Authority, sota la terminal d’autobusos. Havia seleccionat l’hora punta matutina. I al voltant de les 7.20 hores va fer esclatar un artefacte casolà que s’havia enganxat al cos amb velcro i cremalleres.

«No era una bomba sofisticada», va explicar a la CNN Cuomo, que en roda de premsa va recordar que «qualsevol pot anar a internet i descarregar porqueria i vileses», apuntant Ullah com un altre jove immigrant radicalitzat a través de la xarxa. «L’ha detonat però no ha tingut l’efecte que esperava. El químic explosiu ha calat, però la canonada on el portava no ha explotat. I s’ha acabat ferint ell mateix» en una explosió que va ser registrada per les càmeres de seguretat.

L’atemptat frustrat, que va causar algunes escenes de caos mentre la gent intentava abandonar el túnel i l’estació, no va produir danys estructurals. Tres persones que es van veure afectades, amb mals de cap i sons aguts a  les orelles, van anar pel seu propi peu a l’hospital. Encara que es va evacuar la terminal d’autobusos, es va tallar la Vuitena Avinguda i es va alterar el servei de metro, el trànsit va tornar a la normalitat per a l’hora punta de la tarda. L’alcalde, Bill de Blasio, va subratllar que no es tenia coneixement d’«incidents addicionals» vinculats a les accions d’Ullah, apuntant a un acte aïllat.

Set anys

Notícies relacionades

The New York Post va escriure citant fonts policials que Ullah havia arribat fa set anys als EUA amb un visat reservat per a germans i germanes de ciutadans nord-americans, i que  ja havia aconseguit la targeta de resident permanent. Això va portar la portaveu del president Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, a denunciar la «immigració en cadena», encara que el jove bangladeshià és, segons els primers indicis, un altre llop solitari radicalitzat a través d’internet i inspirat per l’Estat Islàmic però sense cap vinculació formal al grup terrorista, per més que els seguidors d’aquest es llancessin a les xarxes a celebrar-lo.

Vivia a Brooklyn, on els investigadors van registrar ahir tres apartaments vinculats a ell, la seva germana i els seus pares, i va tenir una llicència per conduir un taxi. Segons la CNN, hauria dit als investigadors que pretenia atemptar a Nova York en protesta per les accions d’Israel a Gaza.