Aquests són alguns dels dirigents polítics implicats en els 'Papers del paradís'

Un total de 126 líders polítics estan en el punt de mira per la filtració de més de 13 milions de documents de paradisos fiscals

Aquests són alguns dels dirigents polítics implicats en els 'Papers del paradís'

FACUNDO ARRIZABALAGA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Una nova filtració de documents ha revelat noms de personalitats i multinacionals que durant anys han ocultat patrimoni i han fet moviments de capitals amb la possible finalitat d'evadir impostos. La investigació, portada a terme pel Consorci Internacional de Periodisme d'Investigació (ICIJ, en les seves sigles en anglès), ha portat a la filtració de documents de paradisos fiscals més gran de la història. Amb més de 126 implicats, els líders polítics són els protagonistes dels anomenats 'Papers del paradís'.

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias

A Espanya destaca el cas de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que hauria participat, almenys fins al 2013, en una societat offshore anomenada The JBT Family Settelment i que la família Trias hauria utilitzat com un trust per gestionar fons al banc RBS Coutts a Ginebra. Els Papers del paradís també relacionen la família de Trias amb una estructura anomenada Highgate Partners Corp. i que apareix al registre de les illes Verges britàniques, un dels paradisos fiscals més coneguts al món. 

La reina Isabel II d'Anglaterra

Una de les personalitats més rellevants que s'ha vist afectada és la reina Isabel II d'Anglaterra. Segons les dades publicades, la sobirana hauria invertit 13 milions de dòlars en comptes a les illes Caiman i les Bermudes a través del ducat de Lancaster, la institució encarregada de proveir la reina d'ingressos i gestionar les seves inversions privades.

De moment, els documents no confirmen que la monarca hagi evadit impostos. No obstant, la investigació demostra que, a través d'aquests fons, el ducat ha invertit en empreses com BrightHouse, una companyia de venda al detall que ha sigut durament criticada per explotar milers de famílies i per una venda irresponsable a persones amb discapacitats mentals, o la cadena Threshers, que té un deute estatal de més de 20 milions de dòlars.

L'entorn de Donald Trump

Un altre dels dirigents que podrien estar indirectament involucrats en aquest cas és el president dels EUA, Donald Trump. Encara que el seu nom no apareix directament als documents, sí que ho fan alguns càrrecs de confiança del Govern nord-americà. Alguns d'ells són el secretari de Comerç, Wilbur Ross, i el gendre i assessor del president, Jared Kushner.

Wilbur Ross va utilitzar un consorci de societats a les illes Caiman per invertir en la companyia naviliera Navigator Holdings. Ross controlava el 31,5% d'aquesta entitat encarregada de proveir serveis de transport marítim alguns oligarques relacionats amb el Kremlin, entre ells el propietari de la petrolera Sigur i gendre de Putin, Kirill Xamalov.

Qui també va mantenir llaços econòmics amb Rússia va ser el gendre de Trump, Jared Kushner. L'empresari va rebre 850.000 dòlars per part de Iuri Milner, un multimilionari rus i cofundador del fons d'inversions DST Global, finançat pel banc estatal rus VTB Bank. Milner no només va invertir en una empresa tecnològica fundada per Kushner, sinó que els documents també revelen que el magnat rus va comprar participacions i va invertir en xarxes socials com Twitter i Facebook.

L'home de confiança de Justin Trudeau

El líder del Partit Liberal al Canadà, Justin Trudeau, va arribar al poder el 2015. Ho va fer amb l'ajuda de Stephen Bronfman, que es va encarregar de recaptar fons per a la campanya de l'actual primer ministre del Canadà. Bronfman és ara una altra de les personalitats en el punt de mira de la investigació.

Segons els documents, el fons d'inversió de Bronfman, Claridge Inc, va tractar d'evadir impostos al Canadà, els EUA i Israel a través de societats offshore, constituïdes a les illes Caiman. A través d'aquestes societats, la família Bronfman feia moviments de milions de dòlars a altres societats, com per exemple préstecs sense interessos a una altra de les famílies més riques del país, els Kolber.

Notícies relacionades

Les dues famílies han estat unides durant anys per una estreta amistat. Segons els Papers del paradís, Leo Kolber, que va ser senador i encarregat del comitè bancari del Senat, va establir el 1991 un fons a les illes Caiman que funcionava com a paradís fiscal. Aquest fons, de milions de dòlars, va ajudar la família Bronfman a ampliar el seu negoci, la famosa destil·leria Seagram. 

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos

El president de Colòmbia i premi Nobel de la pau Juan Manuel Santos és un altre dels polítics que apareixen a la llarga llista de noms relacionats amb els Papers del paradís. Segons la investigació, Santos va ser director de dues companyies establertes a Barbados que han disfrutat de l'evasió fiscal. Santos va ser director de Nueva Holding Company i Global Tuition & Education Insurance. Aquesta última entitat posseeix el 95% de Global Seguros Vida SA, una asseguradora de l'àmbit educatiu a Colòmbia.