Crisi al Líban

El primer ministre libanès dimiteix perquè tem per la seva vida

Hariri critica la ingerència de l'Iran al seu país

monmartinez40810489 xnm 01  beirut  lebanon   03 11 2017   a handout photo made 171104171351

monmartinez40810489 xnm 01 beirut lebanon 03 11 2017 a handout photo made 171104171351 / DALATI NOHRA HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre del Líban, Saad Hariri, va dimitir ahir per sorpresa. En un discurs televisat des d’Aràbia Saudita, Hariri va denunciar que es preparava un atemptat contra la seva vida, en el marc d’una ingerència de l’Iran al seu país i al conjunt del món àrab. 

Hariri, que ocupava el càrrec des del desembre passat, va assegurar davant les càmeres que el Líban viu un clima «semblant» al que existia l’any 2005, els dies previs a l’assassinat del seu pare, l’aleshores primer ministre Rafiq Hariri, que va morir en un atemptat pel qual estan sent jutjats cinc membres del grup xiïta Hezbol·là al Tribunal Especial per al Líban.

«Sé que s’està confabulant en secret contra la meva vida», va dir Hariri en el discurs, emès per la cadena de televisió Al-Arabia, sense aclarir qui està darrere d’aquesta suposada conspiració. El canal saudita va informar que les forces de seguretat libaneses van frustrar fa dies un atemptat contra Hariri a Beirut i va revelar, sense identificar-ne les fonts, que els autors del complot van desconnectar càmeres de les torres de vigilància que hi havia per on havia de passar la comitiva oficial.

Crítiques a Hezbol·là

En el seu missatge de renúncia, el primer ministre va ser molt crític amb Hezbol·là, formació a la qual va acusar de fer-se valer de les seves armes per imposar la seva política al Líban i Síria, on el grup xiïta recolza militarment el president Baixar al-Assad.

La seva dimissió obre un interrogant sobre la continuïtat de la coalició de Govern, formada per partits de tot l’arc parlamentari, des de grups antisirians, com el Moviment 14 de Març que lidera Hariri, fins al mateix Hezbol·là. 

Notícies relacionades

La formació d’aquell Gabinet d’unitat va ser fruit d’un acord que va servir per posar fi a dos anys de buit a la prefectura de l’Estat i que va conduir Michel Aoun a la presidència el novembre del 2016.

Hariri també va criticar durament Iran per la seva «ingerència» en la política libanesa, on apadrina  Hezbol·là i tota la regió àrab, i va augurar que els libanesos aconseguiran «vèncer la tutela interna i externa» amb la força de la seva «determinació».

Temes:

Líban