L'ONU determina que Assad va perpetrar l'atac químic de l'abril passat

La investigació ha sigut realitzada per experts de les Nacions Unides i de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques

 

  / AFP / MOHAMED AL-BAKOUR

2
Es llegeix en minuts

El règim sirià va ser el responsable de l'atac químic del mes d'abril passat a la localitat de Jan Shijún, segons un informe elaborat per experts de l'ONU i de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ).

Així ho van avançar aquest dijous fonts diplomàtiques, poc després que el text fos entregat als membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

L'atac amb gas sarín va deixar més de 80 morts i va portar els Estats Units a llançar desenes de míssils contra la base de l'Exèrcit sirià des de la qual, segons Washington, es va organitzar l'acció.

Primera i única

El bombardeig va ser la primera i per ara única acció militar directa dels Estats Units contra el règim sirià, que sempre va negar haver estat darrere de l'ús d'armes químiques, una versió recolzada pel seu principal aliat al Consell, Rússia.

"L'informe d'avui confirma el que des de fa temps sabem que és veritat", va dir en un comunicat l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Nikki Haley.

"Una vegada i una altra veiem confirmació independent de l'ús d'armes químiques pel règim d'Al-Assad. I malgrat aquests informes independents, encara veiem alguns països que miren de protegir el règim", va assenyalar.

Un missatge clar

Haley va demanar al Consell de Seguretat un "missatge clar que l'ús d'armes químiques no serà tolerat" i suport per als investigadors internacionals.

"Els països que no siguin capaços de fer-ho no són millors que els dictadors o terroristes que utilitzen aquestes armes terribles", va finalitzar.

Rússia ha insistit en tot moment que l'atac de Jan Shijún no va ser responsabilitat del Govern sirià i, en el passat, ha sigut molt crítica amb el mecanisme d'investigació de l'ONU i l'OPAQ, conegut per les sigles angleses de JIM.

Aquesta setmana, Moscou va vetar al Consell de Seguretat una resolució per prorrogar el mandat del JIM després d'insistir que abans volia conèixer les conclusions de l'informe sobre Jan Shijún.

El mandat de la investigació venç a mitjans de novembre, amb la qual cosa arribaria al seu final en menys d'un mes si abans no hi ha un acord.

El mecanisme es va crear amb suport de Moscou, però des d'aleshores Rússia ha protegit sempre els seus aliats de Damasc de possibles sancions per la utilització d'armes químiques.

Notícies relacionades

Els experts ja havia responsabilitzat el règim de l'ús d'armes químiques en diverses ocasions el 2014 i 2015 i també havien acusat Estat Islàmic (EI) d'haver-les utilitzat almenys una vegada.

El 2013, com a conseqüència d'un acord entre Rússia i els Estats Units, Síria va acceptar la destrucció del seu arsenal químic després de diversos suposats atacs.