ESTRATÈGIA ANTITERRORISTA

Macron revela que França ha avortat 13 atemptats des del gener

El president francès anuncia un nou pla de lluita contra la radicalització

zentauroepp40586643 french president emmanuel macron delivers a speech on securi171018193723

zentauroepp40586643 french president emmanuel macron delivers a speech on securi171018193723 / Philippe Wojazer

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, va presentar ahir les línies generals de la política de seguretat interior davant uns 500 representants de la policia, la gendarmeria, militars, delegats governamentals i responsables del Ministeri de l’Interior. Bona part del seu discurs el va dedicar a la lluita contra el terrorisme, una «amenaça endògena» i de naturalesa canviant davant la qual l’Estat, va dir, ha d’adaptar la seva resposta per ser eficaç. Macron va revelar que, des de començament d’any, s’han avortat 13 atemptats, cosa que ha permès salvar «desenes o fins i tot centenars de vides».

Quan va arribar a l’Elisi, una de les primeres mesures del president va ser crear un servei de Coordinació Nacional d’Informació de lluita contra el terrorisme i ahir va demanar la implicació policial en les tasques de comunicació «horitzontal i instantània».  L’objectiu és reforçar el paper dels serveis secrets perquè les dades sobre possibles amenaces flueixin entre els diferents organismes –seguretat interior, exterior i administració penitenciària– de manera que s’evitin «angles morts».

A més, el Parlament francès va aprovar ahir definitivament una nova i controvertida llei antiterrorista que incorpora al dret comú algunes disposicions sobre l’estat d’emergència, en vigor des dels atacs del 13 de novembre del 2015 i que expira l’1 de novembre, data en què el Govern abandonarà aquest règim especial.

Macron aborda ara una nova etapa amb l’adopció d’un pla de lluita contra la radicalització. Abans de finals d’any s’elaborarà una llista de territoris que són terreny fèrtil per a les tesis gihadistes i que veuran la seguretat reforçada. Simultàniament, es posaran en marxa programes de prevenció des d’edats infantils i es treballarà per abordar l’arrel d’un problema que «gangrena» els barris més desafavorits.

    

RESTAURAR LA CONFIANÇA

Notícies relacionades

L’administració local, els serveis socials i les associacions actuaran per detectar comportaments de risc en zones pobres, guetos on els errors del sistema educatiu, la desestructuració familiar i l’absència de mobilitat social i econòmica nodreixen el treball d’«els artesans de la radicalització violenta».

Per restaurar la confiança dels ciutadans, especialment als suburbis, Macron va anunciar el desplegament d’una «policia de seguretat quotidiana», una promesa de campanya que serà realitat a partir del 2018. No hi haurà unitats específiques a les comissaries i la seva missió està per definir, encara que l’objectiu és reforçar la presència dels agents al carrer.