Crisi a Caracas

Maduro compara Veneçuela amb la Cuba dels anys 60

El president diu que se subordina a la Constituent i no descarta seguir en el poder fins al 2019

La fiscal general destituïda, Luisa Ortega Díaz, denuncia témer per la seva vida

mbenach39639571 topshot venezuelan president nicolas maduro addresses the 170811094338 / RONALDO SCHEMIDT

mbenach39639571 topshot   venezuelan president nicolas maduro addresses the 170811094338
Nicolás Maduro reconeix els poders de la seva Assemblea Nacional Constituent

/

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Com a cap d’Estat, em subordino als poders d’aquesta Assemblea Nacional Constituent (ANC)», va dir dijous Nicolás Maduro, i va enviar un clar senyal a l’oposició que domina el Congrés així com als alcaldes que desafien el Govern: si els encarregats de redissenyar l’ordre jurídic del país ho desitgen, seguirà en el càrrec de president fins l’agost del 2019.

    

Maduro es va presentar dijous per primera vegada davant l’ANC reunida ni més ni menys que a la seu legislativa i va considerar la Constituent «l’única carta que li quedava al país per buscar solucions estructurals». Va assegurar que Veneçuela està sent sotmesa a pressions polítiques i econòmiques «només comparables» a les que va travessar Cuba als 60. «Han tornat les ordres pinochetistes a Amèrica Llatina. És expressió de la nova era Trump: terrorisme i cop d’Estat», va afirmar.

    

Maduro va lamentar que la UE s’hagi «subordinat de genolls a Washington» i que conspirin contra Caracas «els Governs més antipopulars i subordinats a la política exterior dels EUA». El president va demanar una «reunió immediata» i «a portes tancades» amb els seus homòlegs llatinoamericans per restablir «el diàleg i la diversitat» a la regió sobre la base «d’una agenda comuna». Maduro creu intuir escasses possibilitats d’èxit en aquesta direcció i per això va ratificar l’aliança estratègica amb la Xina, l’Índia, Rússia i l’Iran. «Espero estar aviat a Rússia donant la mà al germà i líder de la pau mundial, Vladímir Putin», va dir.

    

L’ANC, va assegurar Maduro per una altra part, es reunirà «durant dos anys» i de forma «plenipotenciària». El president va cridar al diàleg amb la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD): «De bona o mala gana els farem seure, però a Veneçuela hi ha d’haver diàleg».

INCENDIATS VIUS

Maduro va assegurar que els responsables de la violència desencadenada des de l’abril han d’afrontar les conseqüències de les seves decisions, però no va parlar de responsabilitat estatal en els més de 120 morts. «29 compatriotes van ser incendiats vius per semblar chavistes o ser chavistes. Això no s’ha dit: nou d’ells van morir (...) I ho va impulsar la dreta. No van condemnar ni un sol assassinat», va dir.

    

Mentrestant, la fiscal general destituïda per l’ANC, Luisa Ortega Díaz, va denunciar ser víctima d’actes de persecució. Ortega Díaz, que se segueix considerant chavista, va dir desconèixer «els foscos propòsits» del Govern, però no va descartar que a més de «privar-me de la llibertat», vulguin «privar-me de la vida». 

Notícies relacionades

    

L’Associació d’Alcaldes per Veneçuela va rebutjar que les autoritats «empresonin, inhabilitin o persegueixin» regidors de la MUD per la seva tolerància amb les últimes protestes al carrer. El Tribunal Superior de Justícia ha inhabilitat els alcaldes Ramón Muchacho, del municipi de Chacao (Caracas), i David Smolansky, d’El Hatillo (Miranda).