LA INVESTIGACIÓ DEL 'RUSSIAGATE'

Comey acusa Trump de mentir i revifa els dubtes sobre un possible abús de poder

L'advocat personal de Trump assegura que el president se sent totalment reivindicat

L'excap de l'FBI reconeix que va filtrar a la premsa els memoràndums per incitar el nomenament d'un fiscal especial

Former FBI Director James Comey testifies before a Senate Intelligence Committee hearing on Russian Federation Efforts to Interfere in the 2016 U.S. Elections on Capitol Hill in Washington, U.S. June 8, 2017. REUTERS/Aaron P. Bernstein

Former FBI Director James Comey testifies before a Senate Intelligence Committee hearing on Russian Federation Efforts to Interfere in the 2016 U.S. Elections on Capitol Hill in Washington, U.S. June 8, 2017. REUTERS/Aaron P. Bernstein / AARON P. BERNSTEIN (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ha trobat un formidable adversari en la figura de James Comey, l'home que liderava la investigació sobre la trama russa fins que el president el va destituir fulminantment al maig. En una dramàtica compareixença al Senat, que han seguit tots els mitjans nord-americans en directe com si es tractés de les audiències del ‘Watergate’, Comey ha acusat el president i el seu Govern de difamar-lo amb les confuses i canviants explicacions que van donar per justificar el seu acomiadament. Entre elles, que havia perdut la confiança de l'FBI. “Eren tot mentides”. L'antic cap de l'agència també ha explicat que va prendre notes de les nou converses que va mantenir amb Trump perquè “honestament em preocupava que pogués mentir”.

El seu testimoni davant del Comitè d'Intel·ligència del Senat marcarà un abans i un després en el curs de les investigacions que intenten determinar si Trump i el seu entorn van cooperar amb el Kremlin, acusat per la intel·ligència dels Estats Units d'interferir en l'última campanya electoral per beneficiar la candidatura del magnat novaiorquès. Comey no va voler respondre a aquesta pregunta, passant la pilota al fiscal especial encarregat d'aclarir l'escàndol, però sí que va mostrar la seva convicció que va ser despatxat pel seu interès a continuar amb les indagacions.

Només una setmana després d'arribar a la Casa Blanca, el president havia demanat “lleialtat” després de demanar a les seves persones pròximes que abandonessin la sala i començar la conversa preguntant a Comey si volia seguir al capdavant de l'FBI. “Això em va portar a pensar que volia alguna cosa a canvi de reafirmar-me en el càrrec”, ha declarat l'exdirector de l'agència. La cosa no va quedar aquí perquè un dia després que Michael Flynn fos forçat a dimitir com a assessor de seguretat nacional per mentir sobre els seus contactes amb l'ambaixador rus, Trump va tornar a reunir-se amb Comey, aquesta vegada per instar-lo a oblidar-se de la investigació. “És un bon paio i ha passat per molt”, li va dir el president segons el memoràndum de Comey. “Espero que ho puguis deixar passar”.

OBSTRUCCIÓ A LA JUSTÍCIA

En la semàntica d'aquesta frase podria estar una de les claus del cas, de si el president hauria abusat del seu poder o incorregut en un delicte d'obstrucció a la justícia a l'acomiadar el cap de l'FBI, el mateix que es va invocar per iniciar al seu dia els processos de destitució de Nixon i Clinton. Comey ha dit que, si bé no va interpretar les paraules de Trump com una ordre, no va tenir cap dubte sobre les seves veritables pretensions. “M'ho vaig prendre com una directriu, això és el que volia que fes”. Un senador li va preguntar després si coneix algú que hagi sigut processat per “esperar” alguna cosa. “No, que jo sàpiga”, ha replicat.

Pels membres demòcrates del comitè, el matís no està tan clar. “Crec que el moment triat per destituir-lo fa molta pudor”, ha dit el senador Ron Wyden. “El tuf d'abús dels poders presidencials és molt intens”. Trump s'ha estat callat a Twitter durant tota la compareixença, però en un discurs davant una organització religiosa s'ha presentat com una víctima dels “interessos enquistats i les fallides veus amargades a Washington” que el voldrien destruir. “Al final, la veritat prevaldrà”.

A la màniga hi tenia amagada una altra carta. Ha ordenat al seu advocat personal, Marc Kasowitz, que oferís una resposta al testimoni de Comey. “El president se sent totalment reivindicat”, ha afirmat Kasowitz després de deixar constància que el cap de l'FBI va reconèixer que Trump no està sota investigació, o almenys fins que va deixar de dirigir l'agència. En una particular interpretació de les seves paraules, també ha dit que el testimoni “ha deixat clar que el president no ha intentat mai obstruir les investigacions” sobre la trama russa.

FISCAL ESPECIAL

Notícies relacionades

El simple fet que Trump hagi recorregut al seu advocat personal, en comptes dels seus portaveus, denota que és conscient de la gravetat dels problemes que l'amenacen. Però no tot en la compareixença de Comey perjudica els seus interessos perquè l'ex de l'FBI ha reconegut que va filtrar a la premsa el memoràndum amb els detalls de les tres trobades personals i sis converses telefòniques que va mantenir amb Trump fins que va ser despatxat. Ho va fer després que el novaiorquès suggerís a Twitter a tall d'amenaça, i després de destituir-lo, que podria tenir cintes gravades de les seves converses. Comey ho va consultar amb un jurista amic seu i va optar per donar-li les notes a un reporter “pensant que podria donar peu al nomenament d'un fiscal especial”.

Els seus desitjos es van complir el 17 de maig passat, quan el Departament de Justícia va nomenar el veterà fiscal Robert Muller per investigar la trama. Tot fa presagiar que l'Administració de Trump utilitzarà ara tota l'artilleria per perseguir judicialment Comey per les filtracions. “Comey ha admès que unilateralment i subreptíciament va fer revelacions no autoritzades a la premsa de les seves comunicacions privilegiades amb el president”, ha dit l'advocat de Trump abans d'amenaçar-lo subtilment amb una investigació.