PRIMERA ETAPA DEL PERIPLE DEL PRESIDENT DELS EUA

Trump realinea els EUA amb l'islam sunnita en el seu viatge a Aràbia Saudita

El líder nord-americà és complimentat amb honors i contractes a Riad, inici de la primera gira de la seva presidència

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Des de fa uns quants anys s’ha anat cuinant al Pròxim Orient una aliança soterrada entre les grans potències sunnites de la regió i Israel, un matrimoni de conveniència propulsat pels recels que tots dos blocs senten per l’Iran xiïta, embrancat amb els seus rivals geopolítics en una batalla per l’hegemonia regional. Els Estats Units fa dècades que està inequívocament al costat de Riad i Jerusalem, però amb Barack Obama en el poder, se’n va allunyar una mica al firmar amb Teheran l’acord nuclear, que va acabar amb les sancions internacionals que pesaven sobre l’Estat persa i va esperonar indirectament un equilibri de forces a la regió. Aquell gir sembla estar a punt d’arribar al final. Donald Trump es disposa a restaurar les velles disputes de la política exterior nord-americana.

    

Trump va ser rebut amb honors reials a l’Aràbia Saudita, l’inici del primer viatge a l’estranger de la seva presidència, un periple de nou dies que també el portarà a Jerusalem, Betlem, el Vaticà, Brussel·les i Sicília. A la pista de l’aeroport de Riad l’esperava el rei Salman, de 81 anys, que el va rebre al peu de l’alfombra vermella després que els seus canons saludessin l’hoste nord-americà i els seus caces li donessin la benvinguda amb peripècies aèries. No n’hi ha per menys. Trump comparteix les seves fòbies per l’Iran i arribava disposat a fer negocis i a restaurar la confiança que es va esfumar amb Obama. «Hi ha molts diners en joc», li ha dit el seu conseller econòmic, Gary Cohn, que va arribar acompanyat d’empresaris nord-americans. «Big dollars, big dollars», va resumir gràficament.  

VENDA D’ARMES

En un dels primers actes de la visita, Trump va firmar un acord de venda d’armes al regne per valor de 110.000 milions de dòlars, una mostra del «compromís de la nostra aliança amb l’Aràbia Saudita i els nostres socis del Golf», en paraules de la Casa Blanca. El paquet inclou tancs, vaixells de guerra, sistemes antimíssils i armes de precisió. Obama es va negar a aprovar la venda d’aquestes últimes per por que s’utilitzessin contra civils al Iemen, on Riad lliura des de fa dos anys una cruenta guerra contra una coalició de rebels huts i partidaris del defenestrat president Ali Abdul·là Salem. Aquesta guerra ha matat milers de civils i ha contribuït a crear una fam que, segons l’ONU, afecta més de vuit milions de iemenites.

    

«DIA BRUTAL»

També hi va haver petrodòlars per a les empreses nord-americanes. Lockheed Martin va tancar un contracte per subministrar 150 helicòpters Black Hawk a canvi de 6.000 milions; i General Electric va anunciar projectes energètics i de sanitat per valor de 15.000 milions. «Aquest és un dia brutal, un dia de tremendes inversions per als EUA», va dir Trump després de reunir-se amb el príncep hereu, Mohammad bin Naief, el temut ministre de l’Interior.

    

Trump no sempre va estar tan encantat amb el patronatge recíproc que sosté la relació entre tots dos països des del 1945. Sent candidat a la presidència, es va mofar d’un príncep saudita per voler «controlar els polítics nord-americans amb els diners del seu pare». També va suggerir que l’Aràbia Saudita va estar darrere dels atemptats de l’11-S, i va exigir «petroli gratuït» a canvi de protegir la família reial saudita, que ha fet del wahhabisme tòxic que alimenta els gihadistes la seva religió d’Estat. 

    

Però en el basar saudita pocs semblen tenir-l’hi en compte. Ni tan sols que demanés durant la campanya el «tancament total i complet a l’entrada de musulmans als EUA». El mateix Salman li va atorgar la màxima distinció civil del regne, la medalla Abdul-Aziz al-Saüd, pels seus esforços per reforçar la relació amb la regió. Encara que Trump encara no ha fet cap pas per trencar l’acord nuclear amb l’Iran, sí que ha bombardejat el règim d’Assad a Síria, al qual Obama es va negar a tocar en contra dels designis saudites, i ha avalat amb la venda d’armes la seva guerra al Iemen.

Notícies relacionades

    

Mai abans un president havia escollit l’Aràbia Saudita com a primera escala del seu mandat. Trump tancarà avui la visita amb un discurs al món musulmà per demanar-li que uneixi forces contra l’extremisme. No es referirà als seus amfitrions, sinó a l’Estat Islàmic i companyia.