LA NOVA ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Trump podria estampar-se contra el mur de Mèxic

La insistència del líder nord-americà a finançar la barrera fronterera podria provocar el tancament del Govern federal

mbenach38171153 us ambassador to the un nikki haley  l  and china s ambassad170424220033

mbenach38171153 us ambassador to the un nikki haley l and china s ambassad170424220033 / BRENDAN SMIALOWSKI

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ha de ser un mur alt, relliscós, resistent als cops i amb un disseny que es fongui amb el paisatge. Idealment hauria de fer nou metres, encara que s’accepten projectes a partir dels 5,4 metres. Durant un mínim de mitja hora hauria de resistir els impactes amb maces, martells, pics i altres eines per trencar materials sòlids... Fa poc més d’un mes, el Departament de Seguretat Interior va presentar el plec de condicions per competir pels contractes públics que s’adjudicaran per aixecar el mur que Donald Trump vol construir a la frontera amb Mèxic. Les primeres ofertes ja s’han presentat; però, per més pressa que tingui la Casa Blanca a blindar la frontera, li segueix faltant el que és fonamental: els diners del Congrés per pagar-lo.

    A menys d’una setmana perquè es compleixin els seus primers 100 dies en el poder, el president dels Estats Units sembla disposat a jugar-se el finançament del mur a tot o res. Dissabte que ve es compleix la simbòlica efemèride, que serveix tradicionalment com a primer examen a la gestió del comandant en cap, però aquest mateix dia també es compleix el termini per estendre el finançament del Govern federal. Trump s’ha obstinat a vincular una cosa amb l’altra; vol incloure els fons per al mur en la resolució per pagar les activitats de l’Estat. És una aposta arriscada perquè necessita diversos vots demòcrates al Senat per prevaler i, si el desafiament li surt malament, Trump podria celebrar els 100 dies amb una debacle majúscula: la paràlisi de l’entramat burocràtic a Washington.

    «El mur és una eina molt important per evitar que les drogues entrin al nostre país i enverinin la nostra joventut (i moltes altres)», va escriure ahir Trump a les xarxes socials. «Si el mur no es construeix, que es construirà, el problema de les drogues mai es resoldrà com caldria». Durant la darrera campanya, el magnat va prometre que Mèxic pagaria pel projecte, però davant el rebuig del veí del sud a satisfer la seva fantasia ha hagut de reconèixer que els fons hauran de sortir de Washington.

DRONS A LA FRONTERA / Molts a la capital creuen que s’equivoca. L’acord que negocien des de fa setmanes republicans i demòcrates ja incloïa diversos elements de la seva llista de la compra, com un augment de la despesa en Defensa i fons addicionals per patrullar la frontera amb més drons. Però des de fa uns dies, l’Administració insisteix a afegir també els costos inicials del mur, conscient que Trump necessita alguna victòria de calat per augmentar els seus índexs d’aprovació, els més baixos a aquestes altures de l’últim mig segle. Segons l’última enquesta de NBC News, el 42%.

    Encara que el novaiorquès ha mantingut una activitat frenètica des que va assumir el poder, les seves grans promeses de la campanya segueixen sense consolidar-se: la reforma de la Sanitat va morir a la primera; el veto a la immigració va ser bloquejat pels tribunals, i la seva reforma fiscal no es coneixerà fins demà. D’aquí venen les presses per presentar resultats. «El tancament del Govern no és el desenllaç desitjat», va dir diumenge el director de pressupostos de la Casa Blanca, Michael Mulvaney. «El que volem és que les nostres prioritats es financin. I una d’elles és la seguretat fronterera, de la qual forma part el mur».

Notícies relacionades

SUPORT NECESSARI / No tots els republicans estan convençuts que la batalla valgui la pena, sobretot si el preu és el tancament del Govern, un despropòsit que ja es va consumar durant dues setmanes el 2013. Però fins i tot amb tots els vots conservadors al Senat, Trump necessitaria vuit suports demòcrates per assolir la majoria qualificada de 60 vots que es necessiten per estendre el finançament de l’Estat. Per aconseguir-ho, el president els ha ofert fons addicionals per a l’Obamacare, però els seus rivals no semblen estar-hi gaire decidits.

    «En la meva opinió, el mur és immoral, car i imprudent, i quan el president va dir ‘vaig prometre un mur durant la meva campanya’, no crec que digués que passaria els milers de milions del seu cost als contribuents», va declarar la demòcrata Nancy Pelosi, deixant entreveure que el seu partit no cedirà a les pretensions de Trump.