L'autor de l'atemptat terrorista d'Estocolm confessa que va cometre un atac terrorista

L'uzbek de 39 anys Rakhmat Akilov, va estar en contacte amb altres seguidors d'Estat Islàmic abans i després d'un atac "ordenat" des de Síria

El ciutadà uzbek de 39 anys detingut ha admès avui davant un tribunal ser l’autor de l’atac. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Suècia ja té entre reixes el responsable de l'atemptat terrorista que divendres passat va deixar quatre morts i fins a 15 ferits a Estocolm. Aquest dimarts Rakhmat Akilov, el sospitós detingut per la policia, ha admès la seva culpabilitat com a autor d'un atac al cor de la capital escandinava que, segons va confessar, va executar per “ordre” directa del grup terrorista Estat Islàmic des de Síria.

Segons ha avançat el mitjà suec 'Expressen', Akilov hauria mantingut contacte directe amb altres seguidors fidels als gihadistes abans i després de perpetrar l'atac mitjançant missatges a través de l'aplicació WhatsApp. En els missatges el detingut assegura que va atropellar almenys deu persones. “Vaig aconseguir tot el que vaig poder”, ha assegurat durant un interrogatori amb la policia sueca segons unes declaracions confidencials filtrades al mateix diari. 

Per un altre costat, la premsa russa informa que algunes captures de pantalla d'aquestes converses entre radicals van ser penjades en una pàgina web afí a l'Estat Islàmic. Abans de perpetrar l'atac, Akilov també hauria preguntat a altres gihadistes com fabricar explosius. Dissabte la policia sueca va confirmar haver trobat un “dispositiu tècnic que no hauria d'estar al camió” sota el seient del conductor. L'explosiu que suposadament portava no va arribar a detonar-se mai.

Notícies relacionades

ORDRE D'EXPULSIÓ DEL PAÍS

Aquest nou atac terrorista, el cinquè que se serveix de vehicles per causar el terror en concorreguts punts de grans ciutats europees en l'últim any, obre la porta a l'espinós debat de com afrontar les deportacions de migrants. El detingut, de 39 anys i original de l'Uzbekistan, va arribar a Suècia el 2014 però les autoritats li van denegar el permís d'asil dos anys després. El següent pas era la deportació però, conscient d'això, Akilov va desaparèixer.