Qui és l'assassí del Quebec: un supremacista admirador de Trump

Alexandre Bissonnette, estudiant de Ciències Polítiques de 27 anys, és un conegut trol a les xarxes per comentaris contra els immigrants

ATLAS VIDEO

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Els que el coneixen i han tingut ocasió de parlar amb ell en els últims mesos asseguren que està encantat amb la victòria de Donald TrumpAlexandre Bissonnette, l'estudiant de Ciències Polítiques de 27 anysAlexandre Bissonnetteestudiant Ciències Polítiques27 anys que va entrar diumenge en una mesquita de la ciutat de Quebec i va assassinar a trets sis persones, no tenia inconvenient a debatre i defensar el nou president dels EUA, a més de la líder del francès Front NacionalMarine Le Pen. Però mai, diuen, va advocar públicament per la violència amb fins polítics.

Fins diumenge, quan va segar la vida de sis musulmans que estaven resant; tots ells, tal com va confirmar el vicepresident del Centre Cultural Islàmic de QuebecMohammad Labidi, tenien doble nacionalitat, tots eren canadencs. Va ferir, a més, vuit persones més, cinc d'elles en estat molt greu, en un dels pitjors atacs contra la comunitat musulmana comesos en un país occidental. Fins ara ningú ha explicat el mòbil de la matança de manera oficial.

Alexandre és amic dels debats polítics, això sí, a l'empara de les xarxes socialsFacebook -el seu compte ja està tancat- ha anat deixant un rastre del seu ideari ultranacionalista supremacista blanc, tret a col·lació a les primeres de canvi amb comentaris contra immigrants i feministes. El seu perfil informava de la seva devoció, a més de per Trump i Le Pen, pel partit separatista del Quebec, les forces de defensa israelianes, la banda de heavy metal Megadeth i l'estrella del pop Katy Perry.

Nascut el 1989, francocanadenc, va ser un nen "tímid i ben educat" que va créixer, juntament amb el seu germà bessó, al barri acabalat de Cap-Rouge de Quebec. Els seus veïns de tota la vida, Huguette Gagnon i Alain Dufour, els han descrit en un diari local com a "nens polits". Família "exemplar", nens "sense problemes"; epítets que després dels fets queden, com a mínim, en entredit.

UN TROL RECONEGUT

El caràcter reservat d'Alexander es va anar aguditzant amb el pas dels anys. Fins al punt que, a secundària, ja era vist pels seus companys com una "ovella negra", un "raret marginat". Amb qui més es relacionava era amb el seu bessó. Considerat un estudiant seriós, es va enrolar des de jove al cos de cadets, portat per l'admiració pel seu avi militar. Pocs amics i aficions solitàries, com la caça i els escacs. Amant de les pistoles, també practica tir en un club. I molta activitat a les xarxes socials, on s'ha creat una reputació de trol pels seus "arrogants" comentaris contra els immigrants.

La Universitat de Laval, on també el van sentir perorar contra els estrangers, l'acaba d'expulsar. Va acabar Antropologia i actualment cursa Ciències Polítiques. No tenia antecedents penals. Però sí que era un vell conegut de l'oenagé Wellcome to Refugees-Quebec City. El gestor de la web de l'associació, François Deschamps, constata les seves intervencions constants en fòrums antiimmigració.

ABATUT I AMB L'UNIFORME DE PRES

Notícies relacionades

L'estudiant va comparèixer dilluns davant del jutge, que li va imputar sis delictes d'assassinat cinc de temptativa d'assassinat. El seu advocat, Jean Petit, ha evitat fer declaracions després de la compareixença, però fonts judicials citades pel diari 'Montreal's La Press' asseguren que Alexandre no va amagar la seva animadversió pels immigrants durant el llarg interrogatori policial. A falta de la presentació d'altres proves, l'acusat haurà de tornar a comparèixer el 21 de febrer. La seva aparició de dilluns davant el jutge, vestit amb l'uniforme de presidiari i amb aparença d'estar "abatut", va ser molt breu.

En paral·lel, avancen les investigacions de la policia, que assegura que Alexander Bissonnette va actuar sol. La policia federal del Canadà ha confirmat que, si les proves obtingudes ho avalen, podria ser acusat d'acció terrorista. La policia ha confirmat que, fa poc, l'acusat havia llogat un apartament on vivia amb el seu germà al barri de Sainte-Foy, a prop de la mesquita on va cometre la matança.