Dos morts per un cotxe bomba a la ciutat turca d'Esmirna

La policia mata dos terroristes a la zona de l'explosió i les autoritats atribueixen l'atemptat al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)

jjubierre36770579 cars burn in the street at the site of an explosion in front170105151839

jjubierre36770579 cars burn in the street at the site of an explosion in front170105151839 / DHA

2
Es llegeix en minuts

L’explosió d’un cotxe bomba a prop d’un tribunal de justícia a la ciutat costanera d’Esmirna, a l’oest de Turquia, va causar ahir dos morts i almenys nou ferits, segons les primeres informacions, procedents de fonts hospitalàries. Les dues víctimes mortals són un policia i un empleat del tribunal, un uixer, ha informat l’agència governamental turca Anadolu.

Segons el diari 'Hürriyet', immediatament després de l’explosió hi va haver un tiroteig entre els terroristes i la policia, en què van morir dos dels assaltants. Els agents van acordonar després el barri, al districte de Bayrakli, i van emprendre la recerca d’un possible tercer assaltant.

El governador de la província, Erol Ayyildiz, va dir que tot indicava que els autors de l’atemptat pertanyien al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). «El tiroteig s’ha produït després que la policia donés l’alto a un vehicle en un control situat al davant del tribunal de Bayrakli», va explicar. «Durant l’enfrontament, els terroristes van fer esclatar el cotxe bomba mentre intentaven escapar». Segons testimonis citats per 'Hürriyet', algú va saltar del vehicle abans que explotés i la policia va obrir foc contra aquesta persona. 

El cotxe, a part de contenir una càrrega explosiva, transportava diversos fusells, llançagranades i cinc granades de mà, va afegir Ayyildiz, confirmant així que les forces de seguretat van detonar amb una explosió controlada un segon vehicle, després de determinar que també pertanyia als terroristes.

EL PLA ERA UN ALTRE

El viceprimer ministre turc, Veysi Kaynak, va afirmar que per l’arsenal trobat al lloc de l’atemptat, s’havia planejat un atac molt més gran. «Havien preparat una gran atrocitat», va manifestar, abans de reafirmar la voluntat del Govern turc de prosseguir amb les accions amb la coalició liderada pels EUA a Síria i l’Iraq.

Encara que els últims dos atemptats contra policies i soldats a les ciutats d’Istanbul i Kayseri, fora de l’àmbit de l’actuació habitual del PKK, van ser reivindicats per un grupuscle radical kurd, els Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK), el Govern turc considera que aquests simplement són una «marca subsidiària» del PKK i no una organització a part.

RERE LA PISTA DEL CLUB REINA

Notícies relacionades

Mitjans locals apunten que l’explosió es va produir a prop de l’accés a l’edifici per a jutges i fiscals. A Esmirna, tercera ciutat de Turquia, han sigut detinguts els últims dies 40 membres de tres famílies d’origen uigur suposadament vinculades amb l’autor de la massacre del club Reina d’Istanbul, en què van morir 39 persones la nit de Cap d’Any.  La policia turca continua buscant l’autor de la matança que ja ha sigut identificat, encara que no han revelat ni el seu nom ni la seva nacionalitat, mantenint així l’hermetisme mostrat des d’un principi.

Per l’atemptat del club Reina, que es va atribuir l’Estat Islàmic, les forces de seguretat turques mantenen diverses persones detingudes. Els últims arrestos es van produir ahir a Silivri, a prop d’Istanbul, segons l’agència Anadolu. Els sospitosos són originaris del «Turquestan Oriental», antic nom de la regió xinesa de Sinkiang, de població majoritàriament uigur.