Gir als eua

El director dels serveis d'intel·ligència dels EUA renuncia al càrrec

James Clapper, de 75 anys, és el primer alt comandament de la seguretat amb Obama que renuncia després de la victòria de Trump

undefined36319795 cxa07 washington  estados unidos   17 11 2016   fotograf a d161117180931

undefined36319795 cxa07 washington estados unidos 17 11 2016 fotograf a d161117180931 / JIM LO SCALZO

1
Es llegeix en minuts

El director de l'Oficina d'Intel·ligència Nacional dels Estats UnitsJames Clapper, ha renunciat al seu càrrec, segons ha anunciat aquest dijous ell mateix durant una compareixença davant el Congrés. Clapper ha explicat en una audiència davant el comitè d'intel·ligència de la Cambra baixa que va presentar la seva carta de renúncia dimecres a la nit i que es troba "molt bé" després de la seva decisió d'abandonar el Govern.

La de Clapper és la primera renúncia d'un alt càrrec de seguretat del Govern del president Barack Obama després de la victòria del republicà Donald Trump a les eleccions del 8 de novembre. Al començament de l'audiència, Clapper ha aclarit, però, que encara li queden "64 dies" de feina, fins que acabi el mandat d'Obama, al gener.

MÉS DE 50 ANYS DE SERVEI

Clapper, de 75 anys, ja havia anticipat fa un temps la intenció de renunciar quan acabés la presidència d'Obama, després de més de 50 anys de servei i d'una carrera de més de quatre dècades en els serveis d'intel·ligència dels Estats Units. General retirat de la força aèria, Clapper va ser elegit per Obama el 2010 per dirigir l'Oficina d'Intel·ligència Nacional i ocupa el càrrec des de l'agost d'aquell any.

Notícies relacionades

Abans va ser director civil de l'Agència Nacional d'Intel·ligència Geoespacial (NGA, en la sigla en anglès), després de retirar-se com a general de dues estrelles de la força aèria el 1995, després de 32 anys de carrera. Clapper també va ser executiu d'indústries durant sis anys en tres companyies diferents que el Pentàgon descriu com a "enfocades a la comunitat d'intel·ligència".

Durant la seva carrera militar, va complir missions de combat a la guerra del Vietnam i va participar en 73 missions de suport a Laos i Cambodja.