GOVERN REMODELAT A ATENES

Tsipras obre una "nova pàgina" decidit a fer sortir Grècia de la crisi

El primer ministre grec espera accelerar les reformes exigides pels creditors i reobrir el debat sobre l'alleujament del deute

mbenach36184561 yan02  athens  greece   05 11 2016   greek prime minister al161106182205

mbenach36184561 yan02 athens greece 05 11 2016 greek prime minister al161106182205 / YANNIS KOLESIDIS

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va obrir ahir una nova etapa en els seus gairebé dos anys al capdavant del Govern, caracteritzats per la crisi i els obstacles, i en el primer Consell de Ministres deprés de la remodelació del seu Gabinet empresa divendres va dir que espera accelerar les impopulars reformes exigides pels creditors i fer sortir per fi Grècia de la crisi.

«¿Volem ser el Govern d’un país en crisi o ser el Govern que el fa sortir de la crisi?», va plantejar Tsipras davant el seu renovat Gabinet, caracteritzat per l’eliminació o el trasllat de carteres dels ministres que més fricció havien causat en la negociació amb els creditors. Tsipras ha mantingut figures clau de la negociació, com per exemple el ministre de Finances, Euclid Tsakalotos, però ha apartat o canviat de lloc altres, com ara el fins ara titular d’Energia, Panos Skurletis, o el de Marina Mercant, Theodoros Dritsas, contraris a la privatització d’empreses estatals sota la seva responsabilitat.

La màxima prioritat del que Tsipras ha descrit com una «nova pàgina» serà per sobre de tot tancar com més aviat millor la segona avaluació del programa de rescat. De l’èxit de l’avaluació depèn no només el desemborsament d’un nou tram de 6.100 milions d’euros, sinó poder obrir el debat sobre l’alleujament del deute, qüestió capital per a Tsipras.

«Estem molt a prop del final d’un llarg període de decisions molt difícils tant per al nostre Govern com per a amplis sectors de la societat», va exposar al seu nou equip, format per 22 ministres i un viceprimer ministre. El més important, va afirmar, serà acabar «de seguida», «sense endarreriments innecessaris» i sense «obstruccionisme» la segona avaluació del programa de rescat per «immediatament després» obrir el debat sobre l’alleujament del deute.

FULL DE RUTA

Notícies relacionades

«Sóc optimista, l’avaluació pot acabar abans de l’Eurogrup del 5 de desembre», va dir el líder d’esquerres. «Tenim davant un full de ruta clar», va dir Tsipras, i va recalcar que per a Grècia és primordial obrir el debat sobre l’alleujament del deute «a curt, a mitjà i a llarg termini», i tornar a participar en el programa de compra de deute públic del Banc Central Europeu «en el primer trimestre del 2017». Així, va insistir el premier, Grècia tindrà de nou l’oportunitat de tornar als mercats internacionals de capital i recuperar la confiança dels inversors.

Tsipras va afirmar que Grècia no està sola en la reivindicació sobre el deute i va esmentar la pròxima visita del president dels EUA, Barack Obama, de qui Atenes espera un missatge de suport. «La immensa majoria de la comunitat europea i internacional reconeix ara obertament que hi tenim dret», va sostenir Tsipras, sense mencionar Alemanya, que abandera els països contraris a obrir aquest debat abans que Grècia surti del seu actual rescat.