OBERTA UNA INVESTIGACIÓ

Escàndol a Austràlia per les tortures a menors en un correccional

Diversos vídeos treuen a la llum els maltractaments a nois en un centre del nord del país, on la majoria de la població és aborigen

Un programa de l’ABC News ha destapat les tortures a menors en un centre correccional al nord del país. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Austràlia està en estat de xoc arran de la difusió de diversos vídeos que mostren tortures a menors en correccionals. El primer ministre d'Austràlia, Malcolm Turnbull, ha anunciat que s'obrirà una investigació sobre els reformatoris del nord del país, on viu una àmplia població aborigen, després de la difusió de vídeos i fotografies de casos de tortura a joves detinguts a Darwin.

Un adolescent amb el coll lligat al respatller d'una cadira i el cap tapat amb una caputxa i l'ús de gas lacrimogen a les cel·les de menors són alguns dels casos d'abusos que els guàrdies del centre Don Dale cometien amb els interns, segons el material divulgat.

Les imatges, emeses dilluns a la nit al programa 'Four corners' de la televisió estatal ABC News, mostren les tortures gravades per les càmeres de seguretat del recinte i altres dispositius electrònics que portaven els mateixos guardes.

Turnbull ha expressat la seva commoció pels fets i ha assenyalat que la comissió investigadora determinarà "si hi ha una cultura (de tortures) estesa en el sistema de detenció al Territori Nord o si era específic d'aquest centre".

La investigació també haurà "d'aprofundir sobre el que va passar a Don Dale i aclarir si hi ha altres assumptes vinculats que hàgim de veure", ha afegit el governant.

PRIMERES DESTITUCIONS

Una de les primeres reaccions del Govern ha sigut la destitució del ministre de Serveis Penitenciaris del Territori Nord, John Elferink.

Líders polítics i socials, organitzacions no governamentals i usuaris de les xarxes socials han condemnat les tortures, el maltractament i els abusos verbals, com els innombrables insults que proferien els guàrdies a les víctimes internades al reformatori, on es recloïen nois d'entre 10 i 17 anys.

En declaracions al canal ABC, l'advocat John Lawrence va comparar el tracte que rebien els menors amb el que pateixen els presos de Guantánamo.

Al Territori Nord, on la capital és Darwin i que compta amb una àmplia població aborigen, el 96% dels menors reclosos als reformatoris són indígenes, i molts d'ells han patit abandonament o conflictes familiars.

Dylan Voller, un aborigen que ara té 17 anys, és una de les víctimes de Don Dale.

LLIGAT I AMB UNA CAPUTXA ASFIXIANT

En un dels episodis més durs del reportatge periodístic, Voller apareix amb el cap tapat amb una caputxa blanca que li dificulta la respiració, i es veu com el lliguen a una cadira amb grillons, les cames, els braços i el coll, i el deixen sol com a càstig per intentar autolesionar-se.

"Relaxa't (...) Tornarem a visitar-te. No et volem mantenir així", li diu a l'adolescent un dels guardes.

Una altra gravació, del 2014, mostra els cuidadors quan ruixen amb gasos lacrimògens una cel·la on hi ha mitja dotzena de joves i, entre rialles, carreguen contra ells sense cap intent de negociar o tranquil·litzar els menors.

Jake Roper, un dels nens aborígens que apareixen en aquestes imatges, va ingressar a Don Dale per robar un cotxe mentre estava sense llar.

Roper, que va estar 15 dies en una cel·la d'aïllament per intentar escapar-se, recorda que el temps que va passar internat al reformatori va ser "bàsicament tractat com un animal".

ALT PERCENTATGE A LES PRESONS

Els aborígens d'entre 10 i 17 anys representen el 59% de la població carcerària a Austràlia, un país de 23 milions d'habitants, dels quals uns 450.000 són aborígens, segons dades d'Amnistia Internacional.

Notícies relacionades

Els aborígens australians han sigut víctimes de constant maltractament des de la colonització, i també han sigut desposseïts de les seves terres i discriminats sistemàticament.

Fins i tot, durant dècades i en ple segle XX, els van prendre els fills per ser cuidats per famílies o institucions de blancs en el que es va denominar "la generació robada", que va afectar uns 100.000 menors aborígens separats de les seves famílies entre el 1910 i el 1970.