L'autor de l'atac és el tunisià Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, no fitxat per radicalització

Al camió del terrorista s'hi ha trobat una pistola automàtica, carregadors i diverses armes falses

jjubierre34712147 terrorista niza160715190443

jjubierre34712147 terrorista niza160715190443

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

El fiscal antiterrorista de París, François Molins, ha confirmat aquest divendres la identitat del conductor del camió que aquest dijous va sembrar de cadàvers el passeig dels Anglesos de Niça a l'atropellar la multitud que acabava de presenciar els tradicionals focs artificials amb motiu de la festa nacional del 14 de juliol.

Es tracta de Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un tunisià de 31 anys resident a Niça, un xòfer casat i amb tres fills, conegut de la justícia per amenaces, violència, robatori i altres delictes comesos entre el 2010 i el 2016. La seva dona, de qui estava en tràmits de separació, ha sigut detinguda i estava sent interrogada.

NO FITXAT PER RADICALITZACIÓ

Lahouaiej havia sigut condemnat el 24 de març d'aquest any per un tribunal de Niça a sis mesos de presó per violència arran d'un altercat sorgit en el curs d'un accident de circulació, però no havia sigut fitxat mai pels serveis secrets per radicalització, ni a nivell nacional ni regional, ha explicat el fiscal en una breu declaració davant la premsa.

D'acord amb les imatges gravades per les càmeres de vídeo vigilància, el camió utilitzat pel terrorista va estar aparcat en un barri de l'est de Niça des del 13 de juliol. L'endemà, a les 21.34 hores Lahouaiej va arribar al camió en una bicicleta que s'ha trobat a la part frigorífica del vehicle.

Segons els testimonis oferts, els fets van començar dijous a les 22.45 hores, quan un home que circulava sol a bord d'un camió frigorífic de 19 tones va entrar al passeig dels Anglesos. El vehicle va recórrer els dos quilòmetres que separen els números 11 i 147 del passeig carregant contra els espectadors congregats per veure els focs. El camió s'havia llogat l'11 de juliol i hauria d'haver estat retornat el 13 de juliol.

MATERIAL TELEFÒNIC I INFORMÀTIC

En l'escorcoll de dos dels domicilis per on ha pogut passar el terrorista s'hi ha trobat divers material informàtic i telefònic, material que s'està analitzant. La investigació, fins i tot en una fase inicial, pretén determinar com va aconseguir l'arma i el camió i si va comptar amb la col·laboració d'algun còmplice.

Així mateix, es busquen eventuals vincles amb organitzacions terroristes islamistes, perquè, encara que l'atemptat no ha sigut reivindicat, Molins ha deixat clar que aquest tipus d'acció es correspon “exactament” amb les crides permanents a la mort d'aquestes organitzacions terroristes.

TRETS AMB ELS POLICIES

Segons el relat del fiscal, Lahouaiej va disparar diverses vegades contra els policies a l'alçada de l'Hotel Negresco abans de ser abatut pels agents, que van respondre a l'agressió i van perseguir el camió durant un tram. Tot i així, encara va recórrer uns 300 metres.

Els investigadors han trobat a la cabina del camió, al costat del cos del terrorista, una pistola automàtica de 7,65 mil·límetres i un carregador, cartutxos usats i nous, així com una pistola falsa i dues rèpliques de fusells d'assalt kalaixnikov, igualment falses.

Notícies relacionades

També una granada perforada i un telèfon mòbil i diversa documentació que s'està analitzant, així com un permís de conduir i una targeta bancària a nom seu. L'anàlisi d'ADN ha permès confirmar la identitat del terrorista.

La secció antiterrorista de la Fiscalia de París ha obert una investigació pels càrrecs d'assassinat i temptativa d'assassinat en banda organitzada en relació amb una empresa terrorista. Els veïns han definit Lahouaiej com un paio poc parlador, discret, tranquil, amant de la música salsa i no gaire religiós.